Cupcakes z makiem i białą czekoladą
Komentarzy: 3
Jeśli znudził się Wam tradycyjny makowiec i sernik z makiem, to jest alternatywa – miękkie babeczki wypełnione masą makową, a do tego krem makowy z białą czekoladą.
Na ok. 9 sztuk
1 szklanka mąki
szczypta soli
1 jajo
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki maślanki
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki masy makowej
Krem:
250 g twarożku smietankowego lub twarogu sernikowego
1/2 szklanki masy makowej
1/2 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki śmietanki kremówki
100 g białej czekolady
Zaczynamy od babeczek. Mieszamy mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce roztrzepujemy jajko z maślanką i olejem.
Zawartość obu misek łączymy i mieszamy tylko do połączenia składników.
Do foremek nakładamy po 1 łyżce ciasta. Następnie dokładamy po 1 kopiastej łyżeczce masy makowej i przykrywamy ją resztą ciasta.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 25 minut. Po upieczeniu studzimy.
Czekoladę roztapiamy na parze i studzimy kilkanaście minut. Ucieramy twarożek z cukrem pudrem i masą makową. Dodajemy stopniowo roztpioną czekoladę.
Cały czas miksując, dolewamy powoli śmietankę. Miksujemy do czasu uzyskania puszystego kremu. Dekorujemy nim ostudzone babeczki.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
intuicja mi podpowiadała, że mak i biała czekolada to dobre połączenie :-) teraz wiem to już na pewno :-)
-
Witam a co z cukrem?