16Lis2014

Czekoladki cookies and cream

Komentarzy: 7

cookiesncreampralines1
 
makingof
 
Czekolady z Oreo w sklepach już mamy. Tak się składa, że tylko mleczne. A co z białą? Za granicą świetnie sprzedaje się Hershey’s cookies’n’cream, czyli właśnie biała czekolada z kawałkami kakaowych ciasteczek. Kiedy po raz kolejny widziałam ją na czyimś instagramie, wpadłam na ten pomysł. Pomysł tak prosty, że nie wiem, dlaczego pojawił się u mnie dopiero teraz. A gdyby tak roztopić białą czekoladę i wymieszać z Oreo? Po kilku dniach nadarzyła się okazja do powiedzenia “Dziękuję” w formie słodkości i tak oto powstały te czekoladki. Ja użyłam formy do pralinek, ale nie jest ona niezbędna. :)

Na ok. 12 czekoladek
150 g białej czekolady
4 ciasteczka Oreo
Na wstępie zaznaczam – jeżeli jesteście ambitni i posiadacie odpowiedni termometr, to czekoladę możecie utemperować. Ja zgubiłam swój termometr, więc się za to nie brałam. ;)
 
Czekoladę roztapiamy w łaźni wodnej (w garnuszku lub miseczce metalowej ustawionej nad garnkiem z parującą wodą). W tym czasie kruszymy ciasteczka na drobniutkie kawałki.
 
Zdejmujemy ją z ognia i mieszamy z ciasteczkami (nie za długo, żeby masa nie zrobiła się szara!). Nakładamy ją do foremek na czekoladki (użyłam silikonowej formy) lub po prostu rozsmarowujemy na papierze do pieczenia. Zostawiamy do zastygnięcia (po lekkim przestudzeniu możemy schować je do lodówki).
 
Po zastygnięciu delikatnie wyjmujemy czekoladki z foremek. Jeśli rozsmarowywaliśmy czekoladę na papierze, łamiemy powstały bloczek na małe kawałki. Jeśli mamy zamiar przechowywać je dłużej niż 1 dzień, najlepiej trzymać je w lodówce.
Kategorie: Oreo / Trufle i pralinki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.