06paź2009

Czekoladowe całuski z kremem

Komentarzy: 0

 


czekoladowe


Przepis pochodzi z bloga http://www.niebieskiemigdaly.blox.pl i jest po prostu świetny. Troszkę go zmieniłam, więc dopiszę swoje zmiany. A ciastka są wspaniałe – czekoladowe, kruchutkie… Krem tak samo pyszny. :)

Ciastka:
1 tabliczka gorzkiej czekolady (dałam mleczną i opuściłam cukier)
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1/2 kostki masła
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
szczypta soli

Czekoladę rozpuścić na parze. Ostudzoną ubić z cukrem i żółtkami.
Mąkę utrzeć z masłem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać czekoladę i zagnieść ciasto. Włożyć na godzinkę do lodówki. Ciastka piec około 25-30 minut w 170 stopniach.

Krem:
2 szklanki mleka w proszku
100 g wiórków kokosowych / dałam 50 g do jednej części, a do drugiej dodałam esencję waniliową
1/2 kostki masła
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru

Mleko zwykłe, masło i cukier zagotować. Dodać mleko w proszku i wiórki kokosowe. Można podzielić masę jeszcze bez wiórek i dodać do jednej esencję waniliową/cukier waniliowy (jak ja), albo kakao, jak sugeruje autorka bloga. Ciepłą masa przekładać ciasteczka.

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.