19lut2010

Czekoladowe ciasto bez mąki – Weekendowa Cukiernia i Czekoladowy Weekend

Komentarzy: 0

brownie bez mąki


Czyli druga propozycja z WC zrealizowana. Olcik wybrała smakowity przepis!


Zrobiłam z 1/4 porcji w foremkach do babeczek – wyszło chyba tak, jak powinno? Miękkie, wilgotne wnętrze i chrupiąca skórka. Mocno czekoladowo. Pominęłam jedynie truskawki, resztę cytuję za Olcikiem.


Składniki:


– 35 g kakao


– 80 ml gorącej wody


– 150 g gorzkiej czekolady, roztopionej


– 150 g masła, roztopionego


– 230 g ciemnego brązowego cukru (dałam zwykły trzcinowy)


– 100 g zmielonych orzechów laskowych


– 4 jajka


– 1 łyżka kakao, do dekoracji


 


1. Kakao wymieszać z gorącą wodą do gładkości. Wlać do niego roztopioną czekoladę, masło, wsypać cukier, orzechy i dodać żółtka. Zmiksować. Dodać truskawki.


2. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z czekoladowym ciastem.


3. Blaszkę o boku 19 – 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej czekoladową miksturę. Piec w temperaturze 180ºC przez 60 – 70 minut*. Przestudzić 15 minut w blaszce, wyjąć na talerz, do góry spodem, zerwać ostrożnie papier. Oprószyć kakao, pokroić na kwadraty.


4. Z przepisu wychodzi 1 nieduża blaszka – 9 sycących porcji.


*w malutkich foremkach piekłam 45 minut

Kategorie: Nieprzepisowo
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.