Czekoladowe ciasto bez mąki – Weekendowa Cukiernia i Czekoladowy Weekend
Komentarzy: 0Czyli druga propozycja z WC zrealizowana. Olcik wybrała smakowity przepis!
Zrobiłam z 1/4 porcji w foremkach do babeczek – wyszło chyba tak, jak powinno? Miękkie, wilgotne wnętrze i chrupiąca skórka. Mocno czekoladowo. Pominęłam jedynie truskawki, resztę cytuję za Olcikiem.
Składniki:
– 35 g kakao
– 80 ml gorącej wody
– 150 g gorzkiej czekolady, roztopionej
– 150 g masła, roztopionego
– 230 g ciemnego brązowego cukru (dałam zwykły trzcinowy)
– 100 g zmielonych orzechów laskowych
– 4 jajka
– 1 łyżka kakao, do dekoracji
1. Kakao wymieszać z gorącą wodą do gładkości. Wlać do niego roztopioną czekoladę, masło, wsypać cukier, orzechy i dodać żółtka. Zmiksować. Dodać truskawki.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z czekoladowym ciastem.
3. Blaszkę o boku 19 – 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej czekoladową miksturę. Piec w temperaturze 180ºC przez 60 – 70 minut*. Przestudzić 15 minut w blaszce, wyjąć na talerz, do góry spodem, zerwać ostrożnie papier. Oprószyć kakao, pokroić na kwadraty.
4. Z przepisu wychodzi 1 nieduża blaszka – 9 sycących porcji.
*w malutkich foremkach piekłam 45 minut
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)