24paź2010

Czekoladowe ciasto buraczane – muffinki na halloween i Weekendowa Cukiernia Październik 2010

Komentarzy: 1

halloweenowe muffinki muffins ciasto buraczane czekoladowe



Boys and girls of every age


Wouldn’t you like to see something strange?


Come with us and you will see


This, our town of Halloween


Coś takiego jest w tym Halloween, że zawsze żałuję, że nigdy nie mogłam prawdziwie świętować go gdzieś w USA, czy UK.  Przebrana za ducha zbierać cukierki, albo spotykać na ulicy gromadki czarownic, kościotrupów i różnych Strasznych Typków. Taka atmosfera strachu na wesoło – strachu o twarzy wyszczerzonej w złośliwym uśmiechu dynii.


Ale można zrobić muffinki.


I to z jakiego pysznego ciasta – czekoladowego z burakiem, bo taka była kolejna pyszna propozycja do Weekendowej Cukierni prowadzonej przez Pinkcake. Najważniejsza kwestia – czy buraka czuć burakiem? Nie! Ciasto jest wilgotne, z chrupiącą skórką i mocno czekoladowe.


Moja modyfikacja to jedynie zastąpienie polewy lukrem, lub jej pominięcie (cmentarna ziemia w nie może być fioletowa!)


halloweenowe muffinki muffins ciasto buraczane czekoladowe2


Na keksówkę: (z 2/3 porcji zrobiłam 12 dużych muffinków)


250 g gorzkiej czekolady
3 jajka
200 g brązowego cukru
100 ml oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam po prostu łyżeczkę proszku BIO zamiast proszku i sody)
50 g mielonych migdałów
250 g surowych buraków startych na drobnych oczkach (to jeden przeciętnie duży)


Na polewę:
100 g gorzkiej czekolady
100 g cukru
100 g kwaśnej śmietany


Wykonanie ciasta:
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym ostudzić.


Jajka ubić z cukrem i olejem do uzyskania kremowej masy. Następnie delikatnie połączyć masę jajeczną z ekstraktem waniliowym, przesianą mąką, sodą, proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.


Ze startych buraków odcisnąć nadmiar soku. Dodać je do ciasta wraz z roztopioną czekoladą i dokładnie wymieszać.


Przełożyć masę do blaszki lub tortownicy z dnem wyłożonym papierem i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50-60 minut do suchego patyczka (raczej trochę krócej, zwłaszcza jeśli mamy muffinki).  Jeżeli ciasto zbytnio się rumieni od góry, można je przykryć folią aluminiową. Upieczone ciasto odstawić na chwilę, po czym wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Zmiksować razem z cukrem i śmietaną. Rozsmarować po wierzchu i brzegach wystudzonego ciasta.


 


I kilka drobnych uściśleń:


Nagrobki są zrobione oczywiście z herbatników wciśniętych w nacięcia w muffinkach. Kwoaty z marcepanu.


Pająki z lukru plastycznego siedzą sobie na lukrowej pajęczynie.


halloweenowe muffinki muffins ciasto buraczane czekoladowe wc


halloween muffins rip muffinki nagrobki

Kategorie: Muffinki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • cukrowa wrozka pisze:
    2010/10/24 15:12:22
    Fajnie Ci to wyszło!!!
    2010/10/24 15:18:15
    wow!!slodkie pajaki…nie cierpie pajakow,ale mufinka bym zjadla,nawet z tym pajakiem.;)
    2010/10/24 15:51:13
    Niemało musiałaś mieć zabawy z tymi strasznymi pysznościami! Ogromnie mi się podoba pomysł. ;))

    Pozdrawiam!

    2010/10/24 16:48:33
    "cmentarna ziemia w nie może być fioletowa!" świetne!:)

    Ale z Ciebie pomysłowa dziewczyna! Twoje dzieło wygląda cudownie:)

    2010/10/24 17:24:12
    generalnie jestem zaszokowana połączeniem buraka czekolady cukru i całej reszty az mam ochotę zrobić i spróbować jak to smakuje.

    Btw. Mam pytanie czy masz jakis dobry przepis na tort z owocami?

    2010/10/24 18:45:52
    bardzo mi się podobają te straszne pyszności :)
    2010/10/24 19:43:44
    fajnie Ci to wszystko wyszlo:)
    2010/10/24 20:30:42
    Świetny pomysł miałaś z tymi muffinkami.. I genialne wykonanie!!!
    Hehe a ostatnie zdjęcie…po prostu mnie powaliło:))
    2010/10/24 21:04:54
    Wspanialy kolor maja! to pewnie za sprawa buraczkow..ach moze sie wrescie tez przekonam do tego typu ciast ;)
    Pozdrawiam
    2010/10/24 21:18:05
    Super pomysł. A to ostatnie zdjęcie, brrr
    2010/10/24 22:41:02
    Ależ jesteś pomysłowa! Świetne są te muffiny! :)) Pozdrowienia :)
    2010/10/25 10:49:23
    strasznie fajne te muffinki :)
    2010/10/25 22:48:33
    O, fantastyczne zdjęcie z cmentarnym ripem pośród świeczek. Bombowe! :)
    2010/10/26 14:42:24
    Muffinki na Halloween – "urocze" ;)
    Masz świetne pomysły. Ten pajączek jest szczególnie kochany :)
    2010/10/28 17:24:38
    Biorę dziama;D!!!
    2010/10/31 11:52:04
    Gratuluje pomysłu na połączenie czekolady z burakiem. Uwielbiam eksperymentować z muffinami. Dzięki Tobie zostałam zainspirowania :) Patrząc na zdjęcia trudno nie spróbować, aby móc poczuć smak. Pozdrawiam Joanna
    2010/11/04 09:09:12
    Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam Twój przepis, to też nasunęło mi się pytanie czy buraka czuć burakiem :p Na razie wierzę na słowo, że nie. Mam nadzieję, że za jakiś czas wypróbuję ten przepis :)
    Dziękuję za dołączenie do mojej akcji i wzbogacenie jej o ten pyszny przepis :)
    2010/12/03 19:21:39
    Pięknie ozdobione. Bardzo mi się podobają.