Czekoladowe koszyczki z kremem mascarpone
Komentarzy: 1Takie tam. Dla Kogoś.
A tak poważniej – muszę być nieskromna – chyba jedne z bardziej uroczych rzeczy, jakie zrobiłam. Tak żeby było trochę ładniej i lepiej na świecie.
Niby składników nie jest wiele. Wyjmijcie sobie czekoladę, cukier i ser mascarpone. No i ekstrakt z wanilii. I właśnie takie czekoladki z tego wyszły.
200 g czekolady deserowej (lub innej, w zależności od upodobań)
250 g sera mascarpone (ew. twarożku śmietankowego o gładkiej konsystencji)
4 łyżki cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Topimy 100 g czekolady. Płynną dodajemy do serka, ucierając. Łączymy z cukrem i wanilią i odstawiamy do lodówki.
No to na teraz najtrudniejsze, czyli koszyczki. Przygotowujemy papierowe mini papilotki.
100 g czekolady topimy w kąpieli wodnej. Gaz wyłączamy, a garnuszek niech sobie stoi nad parą. Pędzelkiem smarujemy dno i wnętrze papilotek. Odstawiamy na kilka minut do lodówki. Kiedy pierwsza warstwa zastygnie, nakładamy kolejną i ponownie odstawiamy do zastygnięcia.
Po tym czasie delikatnie zdzieramy papier z naszych foremek. Najlepiej zacząć zdzierać bok, a potem zdjąć spód. Trzeba robić to wolno i delikatnie. Przy pierwszym podejściu połamałam jakąś połowę. :)
Jeśli nam się udało, mamy coś takiego:
Koszyczki napełniamy za pomocą szprycy kremem. Kilka gwiazdek, perełka i voila.
Czekam na okazję, żeby zrobić powtórkę z białą czekoladą. <3
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
A person necessarily help to make significantly posts I’d state. That is the first time I frequented your web page and to this point? I surprised with the analysis you made to create this particular post incredible. Great task!
Skomentuj Kary Anuluj pisanie odpowiedzi