24mar2014

Deser bananowy

Komentarzy: 3

bananaparfait2
 
bananaparfait1
 
bananaparfait3
 
Dla odmiany coś bez czekolady bądź masła orzechowego w składzie. Są banany, jest mleko w proszku, są ciasteczka owsiane. Czyli CAŁKIEM zdrowo, jak na moje standardy. A gdyby zlikwidować cukier, a ciastka zamienić na jakąś granolę, byłoby chyba wystarczająco dietetycznie, żebym mogła to w przyszłości dorzucić do jakiegoś jadłospisu. :D
 
Całość skojarzyła mi się z bananowym koktajlem mlecznym, taka bogatsza wersja, za to zajmująca równie niewiele czasu.
 

Na 3 porcje po ok. 200 ml
 
150 g twarogu śmietankowego lub sernikowego
2 duże banany
ok. 50 g ciasteczek owsianych lub zbożowych
1/3 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki mleka w proszku
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
odrobina soku z cytryny do skropienia banana
Ciasteczka kruszymy.
 
Twaróg miksujemy z cukrem i wanilią. Dodajemy pokrojonego na kawałki 1 banana, przesiane mleko w proszku i ucieramy do uzyskania jednolitej masy.
 
Drugiego banana kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
 
W naczynkach układamy warstwami: ciasteczka, masę twarogową, kawałki banana i znowu masę twarogową. Ja w każdej porcji położyłam dwie takie serie, dokładając na wierzch kilka kawałeczków banana. Jeśli chcemy trzymać je trochę dłużej, odstawiamy do lodówki.
Kategorie: Kremy i musy
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj cukrowa wrozka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.