13lip2014

Deser serowy z owocami i kruszonką

Komentarzy: 3

berrytriffle1
 
berrytriffle2
 
Sezon truskawkowy powoli dobiega końca. Tragedii nie ma, bo w tym samym czasie pod dostatkiem jest malin, jagód, czereśni i pierwszych borówek amerykańskich, ale jakiś (może ostatni) truskawkowy deser wypadało zrobić. Oczywiście będzie dobry z każdymi innymi letnimi owocami, bo to w sumie taka klasyka: kruszonka, krem serowo-śmietankowy i owoce. Podany schłodzony – idealny na te gorące dni :3

Na 4 porcje:
 
Kruszonka:
1 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
40 g masła
 
Krem serowy:
400 g twarożku śmietankowego lub sernikowego
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 
Owoce jagodowe, np. truskawki, jagody, maliny – ok. 0,5 kg
Mąkę mieszamy z cukrem. Masło roztapiamy i gorące mieszamy z suchymi składnikami, aż powstaną okruszki. Rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 min w temp. 190 stopni, aż się zezłocą.
Studzimy do temperatury pokojowej.
 
Twaróg ucieramy z cukrem pudrem i ekstraktem. Stopniowo dolewamy śmietankę i miksujemy do powstania puszystej masy.
&nsbsp;
W pucharkach lub innych naczynkach układamy warstwami: kruszonkę – masę – owoce – masę – kruszonkę – masę – owoce.
Wstawiamy do lodówki.
 
Kategorie: Kremy i musy / Truskawki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.