07lip2010

Domowe lody śmietankowe – bez maszynki

Komentarzy: 6

 


lody śmietankowe


Z lodami jest trochę tak, jak z chlebem.


Najpierw się myśli, że po co toto w domu robić. I jak w ogóle. Pewnie trudno, dużo roboty i drożej wychodzi. Bla bla bla. A potem się próbuje i okazuje się, że wszystko to nieprawda. I że własne jest 100 razy lepsze.


Domowe lody śmietankowe znalezione u Oliwki, które znalazła je u Ali. Bardzo kremowe, smakujące prawdziwie śmietankowo.


2 jaja


300 ml śmietanki kremówki


12 dag cukru (jak dla nas trochę za dużo)


1 łyżka przegotowanej ciepłej wody


W pierwszej misce ubić białka z połową cukru, w drugiej śmietankę,a w trzeciej żółtka z drugą połową cukru, oraz wodą (do białości).


Delikatnie połączyć zawartość trzech misek i przełożyć do plastikowego pojemnika. Nakryć folią i zamrażać min. 12 godzin.


Oczywiście to świetna podstawa do eksperymentów. Można dodać wanilię, owoce, kakao, kawę – co kto lubi najbardziej.


 


I muszę powiedzieć, że jestem dumna z mojego własnoręcznie robionego czekoladowego listka róży. :]

Kategorie: Lody
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj monika Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • tealover pisze:

    spróbuję wkrótce, ale o smaku lukrecji, którą niedawno otrzymałam :)

  • Bakus pisze:

    Zrobilam je z troszke mniejsza iloscia cukru i wyszły super!!!

  • monika pisze:

    Lody wyszły bardzo dobre w smaku 9dobre były jeszcze przed zamrożeniem:) ), ale po zamrożeniu twarde jak kamień. Zrobiłam wszystko jak w przepisie…

    • Zazwyczaj domowe lody, zwłaszcza robione bez użycia maszynki, wychodzą twardsze niż te sklepowe, ze względu na naturalny brak niektórych dodatków i inny sposób przygotowania. Po kilku minutach są ok – sama widzisz, że ja mogłam je swobodnie formować w gałki.
      Teraz podczas mrożenia co pół godziny mieszam masę, żeby ją dodatkowo spulchnić i we wszystkich nowszych przepisach jest to uwzględnione.
      Wyjmij lody, poczekaj kilka minut i spróbuj . :)

  • Mania pisze:

    Wyszły pyszne!!Ja masę wpakowałam do foremek z patyczkami.Dzieciaki były zachwycone – mąż również;)