Domowe lody śmietankowe – bez maszynki
Komentarzy: 6
Z lodami jest trochę tak, jak z chlebem.
Najpierw się myśli, że po co toto w domu robić. I jak w ogóle. Pewnie trudno, dużo roboty i drożej wychodzi. Bla bla bla. A potem się próbuje i okazuje się, że wszystko to nieprawda. I że własne jest 100 razy lepsze.
Domowe lody śmietankowe znalezione u Oliwki, które znalazła je u Ali. Bardzo kremowe, smakujące prawdziwie śmietankowo.
2 jaja
300 ml śmietanki kremówki
12 dag cukru (jak dla nas trochę za dużo)
1 łyżka przegotowanej ciepłej wody
W pierwszej misce ubić białka z połową cukru, w drugiej śmietankę,a w trzeciej żółtka z drugą połową cukru, oraz wodą (do białości).
Delikatnie połączyć zawartość trzech misek i przełożyć do plastikowego pojemnika. Nakryć folią i zamrażać min. 12 godzin.
Oczywiście to świetna podstawa do eksperymentów. Można dodać wanilię, owoce, kakao, kawę – co kto lubi najbardziej.
I muszę powiedzieć, że jestem dumna z mojego własnoręcznie robionego czekoladowego listka róży. :]
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
spróbuję wkrótce, ale o smaku lukrecji, którą niedawno otrzymałam :)
-
Zrobilam je z troszke mniejsza iloscia cukru i wyszły super!!!
-
Lody wyszły bardzo dobre w smaku 9dobre były jeszcze przed zamrożeniem:) ), ale po zamrożeniu twarde jak kamień. Zrobiłam wszystko jak w przepisie…
-
Wyszły pyszne!!Ja masę wpakowałam do foremek z patyczkami.Dzieciaki były zachwycone – mąż również;)
Skomentuj cukrowa wrozka Anuluj pisanie odpowiedzi