15mar2015

Double Cookie Dough Cupcakes

Komentarzy: 7

cookiedoughstuffedcupcakes1
 
darkcookiedough2
 
cookiedoughstuffedcupcakes2
 
cookiedoughstuffedcupcakes3

Dla wszystkich kochających cookie dough – babeczki podwójnie ciasteczkowe. Masa jest i w środku, i w delikatnym kremie na wierzchu. Krem maślany z oryginalnego przepisu zamieniłam na twarożkowy. Na smaku pewnie nie stracił, za to konsystencja jest mniej tłusta, a bardziej aksamitna.
 
Za piękną paterę z pierwszego zdjęcia dziękuję W tym sęk. Jeśli kochacie drewno i wszystko, co z niego zrobione, zajrzyjcie koniecznie. <3  

Na 12 babeczek:
 
Ciasto:
1 szklanka mąki
1/3 szklanki kakao
3/4 szklanki cukru
3/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki mleka lub maślanki
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jaja
 
Cookie dough:
100 g miękkiego masła
2/3 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mąki
szczypta soli
2/3 szklanki groszków czekoladowych
 
Krem:
1 szklanka cookie dough z przepisu wyżej
350 g twarożku śmietankowego lub twarogu sernikowego
2/3 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
groszki czekoladowe do dekoracji
Zaczynamy od babeczek. W dużej misce mieszamy mąkę, kakao, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Robimy wgłębienie i dodajemy do niego mleko, olej, wanilię i jajka. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
 
Ciasto nakładamy do 2/3 wysokości foremek i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
 
W tym czasie robimy cookie dough. Masło ucieramy z cukrami. Dodajemy mleko i wanilię. Na samym końcu dosypujemy mąkę i sól. Ucieramy do uzyskania jednolitej masy.
 
Około 1 szklanki masy odkładamy (zużyjemy ją do kremu), a do reszty dodajemy groszki czekoladowe i mieszamy.
 
 
W wystudzonych babeczkach małym nożykiem wycinamy stożkowate dziurki (ok. 2 cm średnicy i 2 cm głębokości). Wyciętym kawałkom ciasta odcinamy węższe końcówki (te od środka babeczek), robiąc płaskie “przykrywki”.
 
Do otworów nakładamy porcje cookie dough i przykrywamy kawałkami ciasta. Dociskamy lekko.
 
darkcookiedoughmaking
 
Na krem: odłożoną masę ciasteczkową ucieramy z twarogiem. Stopniowo dolewamy śmietankę i miksujemy do uzyskania gładkiego, lekkiego kremu. Nie będzie tak sztywny, jak krem maślany czy bita śmietana, ale spokojnie nadaje się do wyciskania z rękawa cukierniczego. Możecie go też po prostu rozsmarować na babeczkach. Na koniec dekorujemy je groszkami czekoladowymi. Przechowujemy w lodówce.

 
Przepis z książki “Cookie dough lover’s cookbook”.

Kategorie: Cookie dough / Cupcakes
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.