Double Cookie Dough Cupcakes
Komentarzy: 7
Dla wszystkich kochających cookie dough – babeczki podwójnie ciasteczkowe. Masa jest i w środku, i w delikatnym kremie na wierzchu. Krem maślany z oryginalnego przepisu zamieniłam na twarożkowy. Na smaku pewnie nie stracił, za to konsystencja jest mniej tłusta, a bardziej aksamitna.
Za piękną paterę z pierwszego zdjęcia dziękuję W tym sęk. Jeśli kochacie drewno i wszystko, co z niego zrobione, zajrzyjcie koniecznie. <3
Ciasto:
1 szklanka mąki
1/3 szklanki kakao
3/4 szklanki cukru
3/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki mleka lub maślanki
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jaja
Cookie dough:
100 g miękkiego masła
2/3 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mąki
szczypta soli
2/3 szklanki groszków czekoladowych
Krem:
1 szklanka cookie dough z przepisu wyżej
350 g twarożku śmietankowego lub twarogu sernikowego
2/3 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
groszki czekoladowe do dekoracji
Ciasto nakładamy do 2/3 wysokości foremek i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie robimy cookie dough. Masło ucieramy z cukrami. Dodajemy mleko i wanilię. Na samym końcu dosypujemy mąkę i sól. Ucieramy do uzyskania jednolitej masy.
Około 1 szklanki masy odkładamy (zużyjemy ją do kremu), a do reszty dodajemy groszki czekoladowe i mieszamy.
W wystudzonych babeczkach małym nożykiem wycinamy stożkowate dziurki (ok. 2 cm średnicy i 2 cm głębokości). Wyciętym kawałkom ciasta odcinamy węższe końcówki (te od środka babeczek), robiąc płaskie “przykrywki”.
Do otworów nakładamy porcje cookie dough i przykrywamy kawałkami ciasta. Dociskamy lekko.
Na krem: odłożoną masę ciasteczkową ucieramy z twarogiem. Stopniowo dolewamy śmietankę i miksujemy do uzyskania gładkiego, lekkiego kremu. Nie będzie tak sztywny, jak krem maślany czy bita śmietana, ale spokojnie nadaje się do wyciskania z rękawa cukierniczego. Możecie go też po prostu rozsmarować na babeczkach. Na koniec dekorujemy je groszkami czekoladowymi. Przechowujemy w lodówce.
Przepis z książki “Cookie dough lover’s cookbook”.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
O BOŻE! Ale pyszne! Zapisuję i na pewno je upiekę! :D Zapraszam do mnie na początkującego bloga ;) http://stworzonabygotowac.blogspot.com
-
O kurczaki! Ale pyszne! Zapisuję i na pewno je upiekę! :D Zapraszam do mnie na początkującego bloga ;) http://stworzonabygotowac.blogspot.com
-
Czy musi być to KAKAO, czy może być to wyrób typu kakao Nesquicka
-
Nie rozumiem dlaczego w przepisie jest napisane że krem jest zrobiony z mąki itd rozumiem Ale skoro nie piecze się tego to jak można zjeść krem z mąki surowej? Czy przepis na pewno jest kompletny?
-
Chcę je zrobić, ale nie umiem sobie ich wyobrazić jak smakuja i czy będą mi smakować..Można je do czegoś porównać? Ta masa w środku nie jest taka mączna patrząc na to że jest teoretycznie surowa?;>