17sie2010

Duńskie ciasto z serem i borówkami (Danish cake with cream cheese and blueberry)

Komentarzy: 2

danish cake with cream cheese and blueberry


danish cake with cream cheese and blueberry ciasto z serem


Rozmyślanie nad tym, jakie ciasto by tu zrobić zajęło mi z przerwami cały dzień. A wszystko przez serek mascarpone. Kiedy po dlugich poszukiwaniach znalazłam odpowiedni przepis z jego nim w roli głównej, okazało się, że serek jest przeterminowany. O, podstępne serze! Trzeba było szukać czegoś innego.


Podziwiając moją poważną wyprawkę licealisty (myślę, że gumki w kształcie głów króliczków stanowią pocieszające uzupełnienie dla trzecich już tablic biologicznych. Mam jednak poważnę wątpliwości co do tego, czy uśmiechająca się do mnie z zszytu od chemii Hello Kitty,  trzymająca w łapkach świeżo upieczone ciasto, sprawi, że nauka będzie choć trochę bardziej znośna…Mówiłam, że to bardzo poważna wyprawka.), grzebiąc w komputerze znalazłam to. No i po kilku minutach dreptałam po kuchni. Podaję z moimi zmianami.


Duńskie ciasto z serem i borówkami (na tortownicę ok. 24 cm)


Ja robiłam z podwójnej porcji w 26 cm. Lubię wysokie ciasta. :)


borówki amerykańskie


1,5 szklanki mąki


1 szklanka cukru (na mój gust trochę mniej wystarczy)


0,5 kostki masła


2 jaja


2/3 szklanki jogurtu naturalnego/maślanki/kefiru


2 łyżeczki proszku do pieczenia


łyżeczka soku z cytryny


łyżeczka ekstraktu waniliowego


szczypa soli


Nadzienie:


250 g serka śmietankowego


1 jajo


łyżeczka ekstraktu waniliowego


łyżeczka soku z cytryny


łyżeczka mąki


borówki/jagody/inne owoce


 


Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy cukier i ucieramy, aż dobrze się połączy. Wbijamy po jednym jajku, ciągle miksując.


Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem. Dodajemy porcjami do masła, na zmianę z jogurtem. Kończymy mąką. Dorzucamy jeszcze sok i ekstrakt i chwilkę miksujemy. Przekładamy ciasto do natłuszczonej formy.


Nadzienie robi się samo: wrzucamy wszystko do miski i ucieramy. :) Wykładamy na ciasto, zostawiając trochę miejsca przy brzegach. Ser posypujemy borówkami.


UWAGA, UWAGA! Jeśli obawiamy się zakalca, który jak wiadomo lubi się pojawiać pod serem i owocami, można spód trochę podpiec!


danish cake with cream cheese and blueberry ciasto z serem i borówkami


Pieczemy w 175 stopniach ok. 50 minut, do suchego patyczka.

Kategorie: Ciasta / Ciasta z serem
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • Gosia pisze:

    Czesc! Ciasto pyszne! Proponuje jednak nie podpiekac spodu, gdyz ciasto szybko rosnie w ksztalcie kopca. Dziekuje za przepis! :-)

  • Anonim pisze:

    Zrobiłam ciacho z podwójnej porcji na prostokątnej blaszce.Dałam jagody i borówki super ciacho, mimo minimalnego zakalca od sera smak hmhmhm….pycha!