Duńskie ciasto z serem i borówkami (Danish cake with cream cheese and blueberry)
Komentarzy: 2Rozmyślanie nad tym, jakie ciasto by tu zrobić zajęło mi z przerwami cały dzień. A wszystko przez serek mascarpone. Kiedy po dlugich poszukiwaniach znalazłam odpowiedni przepis z jego nim w roli głównej, okazało się, że serek jest przeterminowany. O, podstępne serze! Trzeba było szukać czegoś innego.
Podziwiając moją poważną wyprawkę licealisty (myślę, że gumki w kształcie głów króliczków stanowią pocieszające uzupełnienie dla trzecich już tablic biologicznych. Mam jednak poważnę wątpliwości co do tego, czy uśmiechająca się do mnie z zszytu od chemii Hello Kitty, trzymająca w łapkach świeżo upieczone ciasto, sprawi, że nauka będzie choć trochę bardziej znośna…Mówiłam, że to bardzo poważna wyprawka.), grzebiąc w komputerze znalazłam to. No i po kilku minutach dreptałam po kuchni. Podaję z moimi zmianami.
Duńskie ciasto z serem i borówkami (na tortownicę ok. 24 cm)
Ja robiłam z podwójnej porcji w 26 cm. Lubię wysokie ciasta. :)
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru (na mój gust trochę mniej wystarczy)
0,5 kostki masła
2 jaja
2/3 szklanki jogurtu naturalnego/maślanki/kefiru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypa soli
Nadzienie:
250 g serka śmietankowego
1 jajo
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka mąki
borówki/jagody/inne owoce
Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy cukier i ucieramy, aż dobrze się połączy. Wbijamy po jednym jajku, ciągle miksując.
Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem. Dodajemy porcjami do masła, na zmianę z jogurtem. Kończymy mąką. Dorzucamy jeszcze sok i ekstrakt i chwilkę miksujemy. Przekładamy ciasto do natłuszczonej formy.
Nadzienie robi się samo: wrzucamy wszystko do miski i ucieramy. :) Wykładamy na ciasto, zostawiając trochę miejsca przy brzegach. Ser posypujemy borówkami.
UWAGA, UWAGA! Jeśli obawiamy się zakalca, który jak wiadomo lubi się pojawiać pod serem i owocami, można spód trochę podpiec!
Pieczemy w 175 stopniach ok. 50 minut, do suchego patyczka.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Czesc! Ciasto pyszne! Proponuje jednak nie podpiekac spodu, gdyz ciasto szybko rosnie w ksztalcie kopca. Dziekuje za przepis! :-)
-
Zrobiłam ciacho z podwójnej porcji na prostokątnej blaszce.Dałam jagody i borówki super ciacho, mimo minimalnego zakalca od sera smak hmhmhm….pycha!
Skomentuj Gosia Anuluj pisanie odpowiedzi