03sie2016

Ferrero Rocher Cupcakes

Komentarzy: 8

ferrerorochercupcakes1blog
 
ferrerorochercupcakes3
 

Często pojawiały się prośby o jakiś przepis inspirowany Ferrero Rocher. W końcu udało mi się ocalić przed zjedzeniem 1 pudełeczko i tym sposobem powstały babeczki. Intensywnie czekoladowe, z kremem czekoladowo-orzechowym i obowiązkową kulką Ferrero na wierzchu. I prostsze, niż myślicie. A jeśli wolicie (w sumie jak ja) kokosowe klimaty, przejdźcie tutaj po babeczki z Rafaello.
 
Na 12 sztuk(ja robiłam z połowy porcji)
 
Ciasto:
Na ok. 16 babeczek:
1 1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki kakao
1 szklanka cukru
1 szklanka maślanki
1/3 szklanki oleju
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
 
Krem:
400 g twarożku śmietankowego lub twarogu sernikowego
3/4 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
3/4 szklanki cukru pudru
100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
1/4 szklanki Nutelli
12 sztuk Ferrero Rocher

Mąkę mieszamy z kakao, solą, soda i cukrem. Dodajemy maślankę, wanilię i olej, po czym miksujemy ok. 2 minuty do uzyskania gładkiego ciasta. Nakładamy je do papilotek do wysokości 2/3 foremki.
 
Pieczemy w 180 stopniach ok. 20-25 minut. Studzimy.
 
Na krem ucieramy twarożek z cukrem pudrem. Czekoladę rozpuszczamy na parze i lekko studzimy.
Do twarogu stopniowo dodajemy czekoladę, a następnie Nutellę. Na sam koniec dolewamy powoli śmietankę i miksujemy do powstania puszystego kremu.
 
Babeczki dekorujemy kremem i kulkami Ferrero Rocher. Ja dodałam też złotą posypkę.

Kategorie: Cupcakes / Z czekoladą
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.