04lut2012

Funfetti whoopie pies

Komentarzy: 4

funfetti whoopie pies


Zawsze się zastanawiałam, skąd wzięła się nazwa wszystkich whoopie pies’ów. I co mi powiedziała Wikipedia: otóż Amisze z Pensylwanii,a właściwie tamtejsze kobiety, zwykły pakować te ciasteczka jako przekąskę podczas pracy na roli dla swoich mężów. A mężowie po ujrzeniu ciasteczek podobno wydawali okrzyk typu “Whoopie!” (coś jak “Juhu!”  ? ). Dziwne? Może trochę tak, ale ciacha zrobiły karierę. Są nawet oficjalnym przysmakiem stanu Maine, który uważa, że pomysł narodził się tam, a nie w Pensylwanii.


Te, które pokazuję nie są tradycyjne: ciasto nie jest kakaowe, ale waniliowe. Chociaż całość jest taka, jaka powinna być: miękkie ciacho przełożone słodkim, puszystym kremem. Mój robiłam na bazie kremu marshmallow (marshmallow fluff), który można kupić w sklepach z żywnością zagraniczną. Jeśli chodzi o zjadanie na surowo, to jakoś ta kleista, mega słodka pianko-maź mnie nie przekonuje, ale w kremie sprawdziła się idealnie. Jeśli ktoś oczywiście nie ma urazu do typowo słodkich, amerykańskich słodkości.  :D


Ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru

1 jajo
1/4 kostki masła lub margaryny
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki sody

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

szczypta soli
Krem:
3/4 szklanki kremu marshmallow
1/2 kostki miękkiego masła

1/2 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 łyżki + więcej do obtaczania kolorowych posypek

 


Najpierw ciasteczka: masło ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy jajko, a następnie na zmianę: mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą, oraz mleko wymieszane z sodą. W oryginale do ciasta dodawało się posypki, co też zrobiłam, ale moje nie wyszły widoczne – rozpuściły się może? Dlatego nie uwzględniłam ich w przepisie.


Ciasto nakładamy do szprycy lub worka cukierniczego i wyciskamy na blaszkę kupki ciasta w dość sporych odstępach. Pieczemy ok. 8-10 minut w 190 stopniach, aż zaczną się rumienić. Moje przypiekły się nawet troszkę za mocno, więc okroiłam im brzegi. :)


Po ostudzeniu możemy przekładać kremem:


masło ucieramy z kremem marshmallow, aż idealnie się połączą. Wtedy dodajemy cukier puder i wanilię. Na sam koniec wystarczy wmieszać posypki. Boki przełożonych ciasteczek obtaczamy w posypkach. I jest uroczo.


 


Przepis tu.

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj Pina Colada whoopie pies | Cukrowa Wróżka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • Angelika pisze:

    Hej, bardzo chcę zrobić takie ciastka, ale problem jest z tym kremem marshmallow, czym można go zastąpić? Ewentualnie jaki krem będzie dobrze pasował do tych ciastek? :) P.S Zaczęłam piec z Twoich przepisów i nagle jestem królową ciastek w domu :D Dzięki!

  • Angelika pisze:

    Dziękuję:)

  • […] na bazie ciężkiego do zdobycia Marshmallow Fluff albo po prostu maślanym. Kiedy znalazłam wersję Funfetti, miałam w planach poszukać innych ciekawych smaków, no ale…tak jakoś tyle innych […]