04lut2013

German chocolate turtle cupcakes

Komentarzy: 12

German chocolate turle cupcakes
 
Intensywnie czekoladowe babeczki z gęstym kremem kajmakowo-kokosowo-orzechowym otoczonym twarożkowym kremem kakaowym. Prawie jak małe torciki. Właściwie to są wzorowane na cieście o tej nazwie. Przepis na takie babeczki posklejałam z różnych znalezionych na zagranicznych blogach, powprowadzałam trochę swoich zmian, a przepis na samo ciasto już mój kochany sprawdzony. <3  Skąd nazwa "niemieckie", to jestem w stanie zrozumieć. Ale to "turtle"? Żółwiowe? Podobno ciasto przypominało żółwia. Nauka patologii nauczyła mnie, że ludzie mają bardzo dziwne skojarzenia - skupiska chorych komórek przypominają im ser albo motyle na płocie (?!). Więc z tym żółwiem to chyba jeszcze całkiem ok.   Może ktoś z Was zauważył też, że uruchomiłam newsletter - jeśli macie ochotę dostawać porcję słodkości bezpośrednio do swojej skrzynki mailowej, możecie zapisać się poprzez formularz po prawej stronie, lub przy dodawaniu komentarza zaznaczyć odpowiednią opcję. :)  

Na 12 babeczek:
Ciasto:

1 i 1/3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka maślanki
1/3 szklanki oleju
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/3 szklanki kakao
 
Nadzienie kajmakowe:
1/2 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
2 małe żółtka/1 duże
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3/4 szklanki posiekanych orzechów pecan lub włoskich
 
Krem kakaowy:
200 g twarożku śmietankowego
3 łyżki mleka lub śmietanki kremówki 30 lub 36%
50 g miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/3 szklanki kakao
 

Zaczynamy od babeczek – suche składniki mieszamy. Dodajemy olej i maślankę, po czym miksujemy około 2 minuty do uzyskania gładkiego ciasta. Nakładamy ciasto do foremek. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku.
 
Składniki nadzienia kajmakowego – z wyjątkiem orzechów, ekstraktu i wiórków kokosowych – mieszamy, umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do zagotowania. Ciągle mieszając, gotujemy do zgęstnienia – masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Zdejmujemy z ognia i dodajemy resztą składników. Odstawiamy do ostudzenia.
 
Składniki kremu kakaowego ucieramy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdyby był zbyt rzadki – dodajemy cukru pudru; zbyt gęsty – dodajemy troszkę mleka.
 
Z kremu wyciskamy na ostudzone babeczki otoczkę, do której nakładamy ostudzone nadzienie kajmakowe.
 

Kategorie: Cupcakes
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.