15gru2011

Gwiazdkowe i serduszkowe cupcakes waniliowe

Komentarzy: 2

bake star into a cupcake z gwiazdką waniliowe


 


bake heart into a cupcake z sercem


Jedna z tych rzeczy, o których wiem, że muszę, po prostu muszę je zrobić. Przeurocze. To znaczy, na tyle ile mi się udało osiągnąć zamierzony efekt, ale chyba nie jest źle. Bo jak się okazuje, do babeczek można włożyć praktycznie wszystko, wystarczy zajrzeć tu.


Nadarzyła się okazja do zrobienia (nie ma to jak przegrywać zakłady! :D ) dla kochanych osób, to i przepis się przypomniał.


Kolorowe ciasto jest pieczone dwukrotnie, dlatego ważne jest, żeby wykorzystać przepis na ciasto, które wychodzi dość mocno wilgotne. Ja wykorzystałam klasyczny, zachwalany przez wiele osób przepis na waniliowe cupcake’i z piekarni Magnolia’s, znanej z “Seksu w wielkim mieście”, a na nie położyłam krem twarogowo – truskawkowy. Kombinacje możecie wymyślać dowolne, najważniejsza jest sama technika.


how to bake heart into a cupcake waniliowe


Na ok. 12 sztuk:
2 3/4 szklanki mąki
4 jaja
2 szklanki cukru (lub trochę mniej)
1 kostka miękkiego masła lub margaryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 


Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, ok 3 minut. Dodajemy kolejno jajka i wanilię.


Mąkę przesiewamy z suchymi składnikami i na zmianę z mlekiem dodajemy ją do masła, ucierając chwilę po każdym dodaniu, byle nie za długo. 1/3 ciasta odkładany i mieszamy z barwnikiem lub kakao. Wylewamy do keksówki lub innej małej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut. Ciasto powinno mieć grubość 2-3 cm. Patyczek włożony do ciasta powinien wychodzić suchy, ale nie może być ono mocno wypieczone. Studzimy,  a jak już będzie lekko ciepłe można je włożyć do lodówki. W ostudzonym cieście wycinamy foremkami nasze kształty. Powinny być takiej wielkości, żeby swobodnie mieściły się pionowo w papilotkach!


Do papilotek wkładamy po łyżce niezabarwionego ciasta. Wciskamy w nie pionowo nasze kształty. Powinny być zanurzone jak najgłębiej, bo mają tendencję do wyłażenia na wierzch. Później doczytałam, że można kolorowe ciasto nasączyć wcześniej mlekiem, żeby było nieco cięższe. Ważne jest to, żeby ustawiać babeczki tak, aby wiedzieć, jak później kroić! Jeśli przekroimy je źle, nie otrzymamy serduszka, czy czegoś innego, tylko np nieokreślany wielokąt. :c Na wierzch każdej babeczki wykładamy resztę ciasta. Powinno zakrywać wykrojone ciasteczka.


Pieczemy ok. 20 – 25 minut minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia można przykryć je z góry folią aluminiową, żeby góra się nie spiekała. Studzimy, ciągle pamiętając, żeby kontrolować położenie babeczek na blaszce. Ostudzone pokrywamy kremem. Ja na każdej zrobiłam linie cięcia. :D


Krem:


250 g twarogu


60 g miękkiego masła


6 łyżek cukru pudru


1/4 słoiczka puree truskawkowego lub konfitur truskawkowych


1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Wszystko razem miksujemy. Koniec. :D


 



Kategorie: Cupcakes / Dekoracje / Muffinki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj cukrowa wrozka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.