15gru2010

Honey shortbread cookies – kruche ciasteczka z miodem, przekładane galaretką

Komentarzy: 2

honey shortbread cookies kruche ciasteczka z miodem i galaretką


Tak naprawdę, to chciałam wypróbować te urocze galaretki – udało mi się kupić granatową i jaskrawo-różową. Pomieszałam i voila – piękny fiolet wyszedł.


A dla odmiany od zwykłego ciasta kruchego zrobiłam ciasto z dodatkiem miodu – nie jest mocno wyczuwalny, ale jednak. A samo ciasto bardzo przyjemne w wykonaniu – kilka składników, kilka minut ucierania, a potem bezproblemowe wycinanie. Zastanawiam się nad wykorzystaniem go do choinkowych witrażyków. :)


2 1/2 szklanki mąki


1/2 szklanki cukru


1/4 szklanki płynnego miodu


1 kostka miękkiego masła


szczypta soli


Masło ucieramy z cukrem i solą na puszystą masę. Dodajemy miód, a potem w 3 partiach przesianą mąkę. Po każdym dorzuceniu składników miksujemy chwilę. Kiedy wszystko ładnie się połączy, zagniatamy ciasto rękoma, formujemy kulę, zawijamy ją w folię i chowamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wałkujemy, podsypując mąką i wycinamy co tam chcemy.  Pieczemy 20 minut w 150 stopniach, aż ciasteczka będą złotawe.


Ostudzone można przekładać tężejącą galaretką.


honey shortbread cookies kruche ciasteczka z miodem i galaretką 2

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj cukrowa wrozka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.