17wrz2013

Jabłkowe róże z ciasta francuskiego

Komentarzy: 27

appleroses5
 
appleroses9
 
Jeśli chodzi o róże, to u mnie mile widziane są w każdej postaci. Różane zasłonki i pościel w pokoju, szafa oklejona różami, różane sukienki, różana biżuteria, a na ustach pomadka w kolorze różanym. Zapomniałabym o różanych ściereczkach, łyżeczkach i widelczykach. Może pamiętacie też ten tort. Dlatego kiedy zobaczyłam u Pauliny tą cudną tartę wiedziałam, że i ja coś podobnego będę musiała zrobić. A ponieważ jakoś nie przepadam za robieniem tart, które zazwyczaj wychodzą mi niezbyt kształtne, zdecydowałam się na pojedyncze różyczki z ciasta francuskiego. Zero zagniatania, zero brudzenia – ideał dla ludzi równie leniwych jak ja. No i czy z jabłek może powstać coś bardziej uroczego? <3  

Na 10-11 róż
arkusz ciasta francuskiego
3-4 jabłka, najlepiej z czerwoną skórką
3/4 szklanki + 3 łyżki cukru
łyżka cynamonu
Zaczynamy od przygotowania jabłek. Nie obieramy ich, za to kroimy je na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy w cieniutkie plasterki – ok. 2-3 mm.
 
W garnuszku zagotowujemy 3 szklanki wody z 3/4 szklanki cukru. Do takiego syropu wkładamy jabłka i gotujemy je na małym ogniu około 5-10 minut, aż wyraźnie zmiękną. Delikatnie odcedzamy je na sitku.
 
Ciasto posypujemy mieszanką z 3 łyżek cukru i łyżki cynamonu. Kroimy je wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości około 2-3 cm. Na każdym paseczku układamy kawałki jabłek tak, aby lekko na siebie zachodziły. Widać to na zdjęciu niżej. Pasek rolujemy i wkładamy do foremki. Ja swoje róże układałam w papilotkach włożonych do formy muffinkowej.
 

Pieczemy je około 25 minut w 200 stopniach. Po wystudzeniu można posypać je cukrem pudrem.

 
applerosespage
 

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.