Jabłkowe róże z ciasta francuskiego

komentarzy 20
data: 17 września 2013

appleroses5
 
appleroses9
 
Jeśli chodzi o róże, to u mnie mile widziane są w każdej postaci. Różane zasłonki i pościel w pokoju, szafa oklejona różami, różane sukienki, różana biżuteria, a na ustach pomadka w kolorze różanym. Zapomniałabym o różanych ściereczkach, łyżeczkach i widelczykach. Może pamiętacie też ten tort. Dlatego kiedy zobaczyłam u Pauliny tą cudną tartę wiedziałam, że i ja coś podobnego będę musiała zrobić. A ponieważ jakoś nie przepadam za robieniem tart, które zazwyczaj wychodzą mi niezbyt kształtne, zdecydowałam się na pojedyncze różyczki z ciasta francuskiego. Zero zagniatania, zero brudzenia – ideał dla ludzi równie leniwych jak ja. No i czy z jabłek może powstać coś bardziej uroczego? <3
 

Na 10-11 róż
arkusz ciasta francuskiego
3-4 jabłka, najlepiej z czerwoną skórką
3/4 szklanki + 3 łyżki cukru
łyżka cynamonu
Zaczynamy od przygotowania jabłek. Nie obieramy ich, za to kroimy je na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy w cieniutkie plasterki – ok. 2-3 mm.
 
W garnuszku zagotowujemy 3 szklanki wody z 3/4 szklanki cukru. Do takiego syropu wkładamy jabłka i gotujemy je na małym ogniu około 5-10 minut, aż wyraźnie zmiękną. Delikatnie odcedzamy je na sitku.
 
Ciasto posypujemy mieszanką z 3 łyżek cukru i łyżki cynamonu. Kroimy je wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości około 2-3 cm. Na każdym paseczku układamy kawałki jabłek tak, aby lekko na siebie zachodziły. Widać to na zdjęciu niżej. Pasek rolujemy i wkładamy do foremki. Ja swoje róże układałam w papilotkach włożonych do formy muffinkowej.
 

Pieczemy je około 25 minut w 200 stopniach. Po wystudzeniu można posypać je cukrem pudrem.

 
applerosespage
 

  1. Agnieszka napisał/a:

    Bardzo pomysłowe :) Ile takich babeczek Ci wyszło z jednego arkusza ciasta?

  2. Ty to masz wyobraźnię! ;) Nie wpadłabym na to, żeby jabłkowe róże zrobić w postaci babeczek i to w cieście francuskim :) Są świetne! <3

    A, no i miło mi szalenie, że moja tarta Cię zainspirowała :)

  3. Przepiękne i nie wydaje mi się, żebyś była leniwa ;)

  4. No przepiękne!;) Lecę kupić taką formę na muffinki i będę robić w piątek;)) Bo w samych papilotkach może nie wyjść chyba prawda?
    I mam tylko pytanie odnośnie tego zdania: „W garnuszku zagotowujemy 4 szklanki 3 szklanki wody z 3/4 szklanki cukru.” ??
    To 3 czy 4 szklanki?:)

  5. To ile w końcu tych szklanek wody, 3 czy 4? :P Przy okazji, z mojego piekarnika właśnie wyszły muffinki z dawnego cukrowowróżkowego przepisu – jogurtowo-owsiane ;-)

  6. Świetny pomysł! Szybkie, proste i na pewno pyszne :). Czego chcieć więcej?! Wypróbuję na koleżance w piątek – to wielbicielka jabłek i ciasta francuskiego.

  7. They look so pretty. Amazing.

  8. Juhu!<3 Nareszcie Twoja strona mi się odblokowała, bo wczesniej po przepisy musiałam latać do poszczególnych kategorii, a teraz są już widoczne.

  9. Pięknie wyglądają :)

  10. Szybkie, łatwe. I przepyszne !:) Znikają nim zdążą dobrze wystygnąć.

  11. Czy jakiś gatunek jabłek sprawdzi się tu najlepiej?

  12. wyglądają bosko! i wcale nie trudne:)

  13. Już wiem, co będę dzisiaj robić! :)

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

}