05cze2011

Jagodowy sernik na zimno

Komentarzy: 16

sernik jagodowy na zimno bez pieczenia


Tak, tak. Całe życie deklaruję, jak to nie przepadam za sernikami z żelatyną. I sama robię, o zgrozo! Chyba dlatego, że po ostatnim ciasteczkowym przekonałam się i do tych lżejszych.


No i ładnie wyglądał na zdjęciu.  I jagodowe pieczone przerabiałam już na wszystkie możliwe sposoby, więc co tam – czasem można zaryzykować – goście chyba nie są tak marudni. :)


Okazało się, że wyszedł dużo, dużo lepszy, niż się spodziewałam. Sam spód okazał się lepszy, niż mój dotychczasowy numer 1, czyli z ciasteczek digestive. A sam sernik? Lekki, ale nie całkiem piankowy. Aksamitny – hm – to chyba dobre określenie. I mocno jagodowy.

Spód:
15 dag herbatników
4 łyżki płatków owsianych
3 łyżki brązowego cukru (może być i biały)
5 łyżek stopionego masła
łyżeczka esencji waniliowej lub cukru wanilinowego
Masa:
50 dag jagód
40 dag zmielonego twarogu
szklanka kremówki 30 lub 36%
3 łyżki żelatyny

20 dag cukru
Na wierzch (opcjonalnie)
szklanka kremówki 30 lub 36%
3-4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub jagód

 

Spód oczywiście jak zawsze: ciastka kruszymy i mieszamy z resztą składników. Wciskamy w dno tortownicy. Teraz możemy albo schować go do lodówki, albo podpiec przez 10 min w 180 stopniach, żeby był bardziej chrupiący. Ja podpiekłam, więc tę opcję polecam. :)


Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i grzy napęcznieje, podgrzewamy do rozpuszczenia. Kremówkę ubijamy.


Ser miksujemy z cukrem i jagodami. Ciągle ucierając, wlewamy ciepłą żelatynę. Następnie porcjami dodajemy ubitą śmietankę, tym razem mieszając już łyżką. Masę wykładamy na ostudzony spód, wygładzamy i wstawiamy na noc do lodówki.


Na wierchu można zrobić fioletową chmurkę, to znaczy dżem podgrzać i przetrzeć przez sitko, a następnie połączyć z ubitą śmietanką i wyłożyć to na sernik.

 


Przepis z kolekcji Moje Gotowanie Czerwiec 2011


 

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj Ewa Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • cukrowa wrozka pisze:
    2011/06/05 13:11:23
    Och, wygląda nieziemsko!
    2011/06/05 13:18:57
    Ale piękny! Ja poczekam jeszcze troskzę na nasze borówki..
    2011/06/05 13:47:44
    ale ma kolorek :)
    2011/06/05 14:03:08
    cudowne kolory lata :)
    2011/06/05 14:04:52
    Piękny kolor..po prostu idealny :) Aż chce się sięgnąć ręką po ten kawałek :)
    2011/06/05 16:06:38
    czarujący kolor…
    2011/06/05 16:25:11
    piękny!
    2011/06/05 16:30:45
    co za zniewalający kolor!
    taki energetyzujący.\
    oszałamiający.
    2011/06/05 19:28:47
    Kolor powala!!! smak za pewne też :) pozdrawiam.
    2011/06/05 20:55:38
    oj, kolejne cudo wyczarowałaś! :) Bardzo apetyczne i świetne zdjęcie, zapraszamy do nas, mamy ich już prawie 1000, kto ustrzeli tysięczne może liczyć na nagrodę! :)
    Gość: ana, 16-pra-28.acn.waw.pl
    2011/06/05 21:16:36
    Absolutnie cudowny, do tego jagodowy…
    Ja tez nie przepadam za żelatyną, dlatego zastępuję ją agarem.
    2011/06/05 21:53:30
    Robiłam ten sernik zeszłego lata i był wspaniały! Pięknie u Ciebie wygląda!
    Pozdrawiam:)
    2011/06/05 22:05:56
    Wygląda bajkowo :)
    2011/06/05 22:57:03
    Fantastycznie się prezentuje Wróżko!:)
    2011/06/06 08:41:24
    przefanstastyczny, intensywnie jagodowy.! ląduje na szczycie listy "koniecznie zrobić" ;) Można twaróg zastąpić kremowym serkiem?
    2011/06/06 08:42:58
    Pieknie sie prezentuje, ma taki jagodowy kolor.
    2011/06/06 08:43:55
    oj, a ja jeszcze nei mam tego numeru "Mojego gotowania" …całkiem o nim zapomniałam:) … a szkoda, bo serniczek wygląda pięknie:) ….czarujesz jak zawsze:) pozdrawiam ciepło i wracam, zeby pogapić sie na piekne zdjecia twojego jagodowego cudeńka
    2011/06/06 12:53:42
    Daisy Dukes – tak, myślę, że może być nawet jeszcze lepszy. :)
    2011/06/06 21:19:00
    Rany, ale ma fantastyczny kolor! Odlotowy jest :)
    2011/06/06 21:47:59
    juz są jagody? nawet nie wiedziałam :)) ale piękny ten sernik, kolor ma naprawdę niesamowity :)
    2011/06/07 15:42:56
    agatko, użyłam mrożonych. trzeba wietrzyć zamrażarkę przed prawdziwymi. :)
    2011/06/07 16:57:58
    Ale piękny! Jakiej foremki użyłaś (chodzi mi oczywiście o wielkość :))?
    2011/06/07 21:22:16
    imponująco wygląda :)
    2011/06/07 23:24:15
    Ale piękny, jak tylko dostanę gdzieś świeże jagody to taki zrobię. Jak na niego patrzę to nasuwa mi się na myśl słowo : aksamitny:)
    2011/06/08 12:03:31
    andziu – 24 cm. :)
    2011/06/08 17:10:02
    Dziękuję za odpowiedź:) sernik zrobię niebawem!
    Pozdrówka!
    2011/06/08 21:48:08
    absolutnie piękny kolor :)
    2011/06/09 11:01:11
    I jak tu można przejść obojętnie koło takiego koloru…. szkoda,że jedyne jagody jakie mam to suszone i trochę w syropie…
    2011/06/09 11:24:19
    Szarlotku – ja i z syropem robiłam serniki. :) Efekt też był dobry, a nawet wydaje mi się, że te z jagodami z syropu mają inny, ładniejszy kolor – bardziej fioletowo-niebieski. A może to był przypadek.. ? :)
    2011/06/09 16:22:20
    Napiszę tylko tyle – ten sernik to marzenie:) Cudowny:)
    2011/06/11 13:01:26
    cukrowawróżko – tak sobie oglądam i szperam i jestem zachwycona Twoimi wypiekami i tymi na zimno i na ciepło – a takiego sernika fioletowego, jak GUMIJAGODY;))) to jeszcze nie widziałam! cudny! Nie wpadłam na to, żeby zrobić sernik w oparciu o te właśnie pyszne owoce. Poczekam na sezon i z pewnością do Twojego przepisu wrócę:)pozdrawiam! zaprawszam na mój blog serdecznie!
    2011/06/27 22:50:11
    Pięknny ten serniczek. Kolor zachwyca a smak pewnie powala… zachowuje przepis na pozniej ;)
    Gość: betty_k, 89-76-126-79.dynamic.chello.pl
    2012/04/02 22:35:20
    Sernik bomba! Robiłam ostatnio dwa razy, raz z digestive, raz z herbatnikami, i spód muszę jeszcze udoskonalić – z digestive po dobie w lodówce przestał się tak przeraźliwie kruszyć, ale herbatnikowy nie osiągnął choćby przyzwoitego stopnia zespolenia ;) co na szczęście w żaden sposób nie wpływa na smak. Miła odmiana od sernika na zimno na serkach homo. Pozdrawiam
    • Ewa pisze:

      Gratuluje przepisu! W prawdzie ja dodalam Philadelfie zamiast twarogu (bo dostepu do twarogu nie mam), ale ciasto i tak wyszlo swietnie. Genialnie wyglada, wspaniale smakuje i jest w latwe i szybkie w wykonaniu. REWELACJA!

    • Anna pisze:

      Sernik przepyszny, a jak żelatynę rozpuścimy w gorącej wodzie i ostudzimy to zamiast sernika wychodzi pianka jagodowa. też pycha! dziękuję !

  • mariola pisze:

    pychota prosze o przepisy na moj adres :), dzieki pozdrawiam

  • Agata pisze:

    Mam pytanie tą żelatynę wystarczy zalać łyżeczkami wody i potem podgrzewać ? Jestem początkująca i nie mam pojęcia jak posługiwać się żelatyną. :)

    • Tak – kiedy napęcznieje trzeba ją podgrzać, aż otrzymamy klarowny roztwór. Tylko nie zagotowujemy. I taką ciepłą, przezroczystą żelatynę dodajemy do masy. :)

  • Agata pisze:

    Czy nada się twaróg półtłusty z mlekowity ?

  • Ann pisze:

    Hej Cukrowa Wrozko:) Mam pytanko, jaka srednice ma tortownica, na ktorej robilaś ten serniczek? Nie chce, żeby wyszedł zbyt niski:) Pozdrawiam!

  • rachelrahela@onet.eu pisze:

    sernik jest przepysznyyyy!!!!!!!znajomi byli zawiedzeni, że tak szybko się skończył;) mam tylko pytanie, ponieważ spód nie bardzo mi wyszedł,bo trochę się rozlatywał, a ja w pieczeniu jestem początkująco co można zrobić żeby była to jednolita zbita masa?!pozdrawiam

    • Miło to słyszeć <3
      Podpiekałaś spód? Można zwiększyć ilość masła lub, jesli wybieramy opcję bez podpiekania, dodać dodatkowo stopioną na parze czekoladę - mleczną, gorzka, białą..Tylko wtedy spód będzie trudniej się kroił. :)

  • Kasia pisze:

    Sernik jest idealny!
    W życiu nie jadłam tak pysznego sernika na zimno. Jest nie tylko smaczny, niezwykle owocowy, ale i wygląda przepięknie! No i nie trzeba go piec. Po prostu przepis idealny ;)

  • […] które w sezonie na owoce po prostu muszą powstać. Czasem nadają smak i kolor całości (klik i klik, czasem stanowią tylko dodatek w postaci polewy albo fioletowej warstwyjak tu i tu, i […]

  • Marlena Kłys pisze:

    Z samego wyglądu już to ciasto jest przepyszne. Piękny kolor i aż ślina ciekanie jak na nie patrzę.