Jogurtowe ciasteczka z czekoladą
Komentarzy: 5
Przepisów na chocolate chip cookies jest całe mnóstwo. Póki co czaję się na te oryginalne. Pierwsze z pierwszych. Bo jestem szczęśliwą posiadaczką książki z takim przepisem. :)
Ale kiedyś potrzebowałam przepisu z jogurtem. Takiego na kilkanaście minut.
To właśnie takie ciasteczka do zrobienia o każdej porze. Dla nieoczekiwanych gości, albo na chwilę zapotrzebowania na cukier. Miękkie, z wanilią, z kawałkami czekolady. Trudo nie polubić.
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki białego cukru kryształu
1/2 kostki masła lub margaryny
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 i 3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
1/2 szklanki groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady (mlecznej lub gorzekiej, w zależności od upodobań)
Najpierw nagrzewamy piekarnik do 190 stopni, bo wszystko pójdzie bardzo szybko. Masło ucieramy z cukrami i wanilią. Dodajemy jogurt. W tym momencie mogą powstać grudki, ale znikną one po dodaniu mąki. A mąkę dodajemy przesianą razem z sodą i solą. Na koniec wystarczy wmieszać groszki.
Łyżką nabieramy ciasto i kładziemy porcyjki w odstępie kilku centymetrów od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 10 minut.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Dzisiaj je zrobiła i szczerze nie spodziewałam się że wyjdą takie pyszne! Genialny przepis :D
-
Czy można zamiast brązowego cukru dodać więcej białego? ;)
-
Są pyszne! Wszyscy się zajadali. Polecam ten przepis :)