Kakaowe precelki w czekoladzie
Komentarzy: 1
W precelkach najbardziej lubię kształt. Podobno został wymyślony przez mnicha, który na jego przykładzie chciał przypominać dzieciom, żeby do modlitwy krzyżowały ręce na piersi. Sprytny człowiek – znał się na dziecięcej (właściwie ludzkiej) naturze.
Oczywiście średniowieczne precelki nie przypominały tych moich. Były bardziej chlebkowate. No i wiadomo, że o czekoladzie nawet nie mogli sobie pomarzyć.
A te są kruchutkie, delikatne, i właśnie – oblane czekoladą.
100 g masła + 1 łyżka
225 g mąki
1 jajo
2 łyżki kakao
7 łyżek cukru
100 g czekolady deserowej
100 g masła ucieramy z cukrem. Dodajemy jajo i chwilkę miksujemy. Przesiewamy mąkę z kakao i zagniatamy gładkie ciasto. Na 15 minut wkładamy do lodówki.
Po tym czasie toczymy z ciasta wałeczki o grubości ok. 0,5 cm i formujemy z nich precelki.
Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 8-12 minut w 190 stopniach. Studzimy na kratce. Po tym czasie zanurzamy je w polewie, lub nakładamy ją pędzelkiem. A polewa to po prostu czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej z łyżką masła.

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Napewno zrobie na jutrzejsze kolędowanie w parku miejskim. Będę sprzedawać z przyjeciółką slodycze a zapowiadają -15 stopni więc precelki bedą idealne (o ile nie zamarzną :) ). Oczywiście pieniądze pójdą na cel charytatywny
armiamajeczki.plDzieki, na pewno wykorzystam Twoje przepisy :)