Kakaowe sztabki
Komentarzy: 0
Kolejna propozycja na słodkie ciasteczka. lruchutkie, kakaowe, przełożone słodkim kremem, ktorego smak przełamuje kwaskowaty dżem morelowy. Mniam! Przepis z gazetki “120 wypieków na święta” Tiny.
Ciasto:
25 dag mąki
12,5 dag cukru
12,5 dag masła
2 żółtka
2 łyżki mleka
łyżka ciemnego kakao
1 op. cukru waniliowego
Przesiać mąkę, dodać pokrojone, miękkie masło, oraz resztę składników i posiekać nożem. Zagnieść ciasto, owinąć je w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać prostokąty. U mnie powychodziły nierówne, bo wycinałam radełkiem, następnym razem chyba upiekę krążki jednakowej wielkośc. :] Piec na natluszczonej blaszce ok. 10 minut w 190 stopniach.
Krem:
3 łyżki masła
5 łyżek cukru pudru
+ dżem morelowy
Masło rozetrzeć z cukrem pudrem na jasny, puszysty krem.
Połowę ciasteczek posmarować cienko kremem, a połowę od spodu dżemem. Składać je w sztabki. Wcześniej połowę ciastek (tych na wierzch) można polukrować.
To pewnie ostatni wpis w tym roku, a więc życzę wszystkim wszystkiego najlepszego w nadchodzacym, już 2010 roku. Zadowolenia z życia, sukcesów na każdym polu i oczywiście udanych, pysznych wypieków!

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)