31gru2009

Kakaowe sztabki

Komentarzy: 0

kakaowe


 


Kolejna propozycja na słodkie ciasteczka. lruchutkie, kakaowe, przełożone słodkim kremem, ktorego smak przełamuje kwaskowaty dżem morelowy. Mniam! Przepis z gazetki “120 wypieków na święta” Tiny.


Ciasto:


25 dag mąki


12,5 dag cukru


12,5 dag masła


2 żółtka


2 łyżki mleka


łyżka ciemnego kakao


1 op. cukru waniliowego


Przesiać mąkę, dodać pokrojone, miękkie masło, oraz resztę składników i posiekać nożem. Zagnieść ciasto, owinąć je w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać prostokąty. U mnie powychodziły nierówne, bo wycinałam radełkiem, następnym razem chyba upiekę krążki jednakowej wielkośc. :] Piec na natluszczonej blaszce ok. 10 minut w 190 stopniach.


Krem:


3 łyżki masła


5 łyżek cukru pudru


+ dżem morelowy


Masło rozetrzeć z cukrem pudrem na jasny, puszysty krem.


Połowę ciasteczek posmarować cienko kremem, a połowę od spodu dżemem. Składać je w sztabki. Wcześniej połowę ciastek (tych na wierzch) można polukrować.


To pewnie ostatni wpis w tym roku, a więc życzę wszystkim wszystkiego najlepszego w nadchodzacym, już 2010 roku. Zadowolenia z życia, sukcesów na każdym polu i oczywiście udanych, pysznych wypieków!

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.