09sie2014

Koktajl wiśniowy na mleku kokosowym

Komentarzy: 3

cherryshake1
 
cherryshake2
 
cherryshake3
 
Jakiś czas temu ktoś w komentarzu doradzał zrobienie koktajlu na mleku kokosowym. Muszę przyznać, że rada była dobra, nawet bardzo (więc dziękuję!). Konsystencja jest gęsta i aksamitna, tak jak w przypadku użycia shake’a na bazie lodów (a mleko kokosowe jest niezaprzeczalnie “mniej niezdrowe” :D ). Kokos w smaku jest wyczuwalny bardzo delikatnie, tak więc mleka spokojnie można użyć do praktycznie każdego koktajlu. Żeby nadać prawdziwie deserowego wyglądu, tym razem dołożyłam śmietankową czapeczkę z obowiązkową wisienką wieńczącą dzieło. W wersji light możecie z tego zrezygnować.

Na dwie porcje po ok. 350 ml
 
1 puszka (400 ml)mleczka kokosowego
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/4 szklanki cukru
2 łyżki mleka w proszku
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki wydrylowanych wiśni (jeśli używamy mrożonych lub ze słoiczka – odmierzamy je razem z sokiem)
 
Wierzch:
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
łyżka cukru pudru
łyżka mleka w proszku
opcjonalnie do dekoracji – wiśnie (użyłam kandyzowanych)
Blendujemy wiśnie z cukrem. Dodajemy mleczko, jogurt, ekstrakt waniliowy i przesiane mleko w proszku. Miksujemy na jednolity koktajl. Rozlewamy do szklanek i odstawiamy do lodówki.
 
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier i mleko. Za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego ostrożnie wyciskamy na wierzch koktajlu. Przechowujemy w lodówce!
Kategorie: Koktajle
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.