Koktajl wiśniowy na mleku kokosowym
Komentarzy: 3
Jakiś czas temu ktoś w komentarzu doradzał zrobienie koktajlu na mleku kokosowym. Muszę przyznać, że rada była dobra, nawet bardzo (więc dziękuję!). Konsystencja jest gęsta i aksamitna, tak jak w przypadku użycia shake’a na bazie lodów (a mleko kokosowe jest niezaprzeczalnie “mniej niezdrowe” :D ). Kokos w smaku jest wyczuwalny bardzo delikatnie, tak więc mleka spokojnie można użyć do praktycznie każdego koktajlu. Żeby nadać prawdziwie deserowego wyglądu, tym razem dołożyłam śmietankową czapeczkę z obowiązkową wisienką wieńczącą dzieło. W wersji light możecie z tego zrezygnować.
1 puszka (400 ml)mleczka kokosowego
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/4 szklanki cukru
2 łyżki mleka w proszku
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki wydrylowanych wiśni (jeśli używamy mrożonych lub ze słoiczka – odmierzamy je razem z sokiem)
Wierzch:
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
łyżka cukru pudru
łyżka mleka w proszku
opcjonalnie do dekoracji – wiśnie (użyłam kandyzowanych)
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier i mleko. Za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego ostrożnie wyciskamy na wierzch koktajlu. Przechowujemy w lodówce!
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Ależ ślicznie wyglądają:)
-
Gdzie kupiła pani takie piękne słomki?