18sie2012

Kolorowy piegus, czyli ciasteczka z M&M’s

Komentarzy: 7

kolorowy piegus m&m cookies


kolorowy piegus m&m cookies 2


To miały być ciastka, które posmakują wszystkim, i to przed spożyciem %, które jak wiadomo obiektywności nie służą. Z doświadczenia wiem, że co z M&M’s-ami, to się podoba. Tak było i tym razem. Przepis ze “Złotej Księgi Czekolady”, lekko zmodyfikowany. Zamiast orzechów i gorzkiej, jeszcze więcej kolorowych pastylek.


300 g mąki
1 płaska łyżeczka sody
125 g miękkiego masła
50 g cukru pudru
100 g jasnego brązowego cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 jajo
100 g M&M’s
szczypta soli
 

Masło ucieramy z cukrami i wanilią. Dodajemy jajko, oraz stopniowo – mąkę wymieszaną z sodą i solą. Miksujemy na gładkie ciasto i na koniec łączymy z M&M’sami. Nakładamy ciasto do natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszki o wymiarach ok.20×20 cm lub tortownicy 24 cm.


Pieczemy w 180 stopniach ok. 15-20 minut, do zezłocenia.


Po kilku minutach studzenia kroimy na porcje.

Kategorie: Ciasteczka
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj cukrowa wrozka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • cukrowa wrozka pisze:
    2012/08/18 16:57:22
    idealne na imprezę :)
    2012/08/18 17:12:21
    efekt super, więc muszę zrobić:)
    Gość: Alex, 213-134-167-151.home.aster.pl
    2012/08/18 17:58:03
    Czym można zastąpić ekstrakt waniliowy? Dodać trochę cukru wanilinowego, czy może olejku waniliowego? :)
    2012/08/20 19:25:37
    Ale cudeńka!
    2012/08/20 19:28:03
    Alex – sugeruję cukier wanilinowy, lub jeszcze lepiej – ten z prawdziwą wanilią. :)
    Gość: GoldenEyesGirl, staticline18743.toya.net.pl
    2012/08/21 18:33:11
    Co prawda, to prawda. Wszystko co z M&M's -ami smakuje zawsze lepiej :) Najbardziej w Twoim blogu lubię te kolorowe zdjęcia, które jeszcze bardziej zachęcają do wypróbowania przepisu :) Ja dopiero zaczynam, ale i tak już serdecznie zapraszam:maslomakacukier.blogspot.com/
    2012/08/22 11:03:34
    świetne te kolorowe piegi, dzięki za kolejne świetne zdjęcie!
    2012/09/12 10:49:05
    Mmmmmm… przyszności ! Zjadłabym ! Wygląda prze smacznie :)
    Gość: Skakanka, 093105169234.bielskobiala.vectranet.pl
    2012/09/23 15:02:22
    Czy cukier brązowy można zastąpić zwykłym?! :)
    2012/09/24 14:58:21
    tak, można. :)

  • Karoline pisze:

    A person necessarily help to make seriously posts I would state. This is the very first time I frequented your web page and thus far? I amazed with the analysis you made to make this particular publish amazing. Great job!

  • xxx pisze:

    zachęciły mnie swoimi wyglądem ;) w recepturze zostało podane jajko, ale gdzie jest ono w przygotowaniu?

  • xxx pisze:

    ojej, tak to jest jak się czyta bez zrozumienia :D dziękuję bardzo za cudowny przepis, rewelacyjna strona ;)

  • Kira pisze:

    Jest naprawdę pyszny! Zrobiłam go dzisiaj i naprawdę nie żałuję <3