13cze2013

Krajanka migdałowo-kokosowa

Komentarzy: 2

almondcoconutbars2
 
almondococonutbars1
 

Kto lubi Rafaello, ten wie, że migdały i kokos idą w parze. No i przepis wybrałam zupełnie spontanicznie, bo składniki do zrealizowania mojego ciastowego planu zostały w tajemniczych okolicznościach zjedzone. Wiórków na szczęście nigdy nikt nie wyjada. :D

Na blachę 20×20 cm
Spód:
 
1 1/4 szklanki mąki
120 g miękkiego masła
1/3 szklanki cukru
kilka kropli aromatu migdałowego
 
Wierzch:
60 g masła
1/4 szklanki mleka
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka plasterków migdałów
1 szklanka wiórków kokosowych
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę i ucieramy do czasu połączenia składników. Wciskamy je w spód wyłożonej papierem do pieczenie blaszki i ugniatamy, tworząc spód. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 180 stopni.
W tym czasie przygotowujemy wierzch. Masło, cukier i mleko podgrzewamy, aż się połączą i trzymamy na ogniu kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy wiórki i migdały, porządnie mieszamy. Wykładamy mieszankę na podpieczony spód i pieczemy całość jeszcze 15 minut, na jasnozłoty kolor.
Wyjmujemy z piekarnika i kroimy po ostudzeniu.

 
Przepis z książki “Ciasteczka” wyd. Astrum.

Kategorie: Tarty i krajanki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj Majana Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.