31sie2011

Krajanka z kokosem, masłem orzechowym i czekoladą

Komentarzy: 0

krajanka z kokosem masłem orzechowym i czekoladą coconut peanut butter chocolate bars


Kolejne małe, wypiekowe marzenie z dzieciństwa spełnione. Nie mam pojęcia, dlaczego zawsze zależało mi na zrobieniu tych ciastek. Nawet zdjęcia nie było. Więc albo to sprawka opisu: “Ciasteczka dwuwarstwowe, dwurotnie pieczone” – w sumie nic poetyciego… Może to “dwukrotnie pieczone” wydawało mi się takie pro? A może chodziło o składniki? Kokos, masło orzechowe, czekolada… no i syrop z kukurydzy. Ten straszny składnik, który sprawiał, że ich wykonanie wydawało mi się nieosiągalne. No tak. Wtedy nie mogłam spytać Google’a o pomoc i dowiedzieć się, że syrop ten można zastąpić chociażby miodem. Albo golden syrupem. A ten na szczęście miałam w szafce po wizycie w Marksie&Spencerze, do którego to wybrałam się wprawdzie po dropsy (nie ma to jak jechać do Gdyni po 2 opakowania dropsów. : )  ), ale przy okazji zrobiłam całkiem przyzwoite zakupy spożywcze.


Tak więc cieszę się mogąc powiedzieć, że już jako dzieciak dobrze wybrałam z tym przepisem. Górna warstwa jest bardzo słodka, ale mi to akurat odpowiada. Do wyjadania prosto z miski w sam raz. A po upieczeniu, z roztopioną czekoladą.. *.*


Na blachę ok. 20×20 cm lub troszkę większą:
Spód:
1 1/4 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
1/2 kostki masła
Wierzch:
1/4 szklanki masła orzechowego
1/2 szklanki curu
1/2 szklanki syropu z kukurydzy/miodu/golden syrupu
2 jaja
szczypta soli
łyżeczka ekstraktu waniliowego/opakowanie cukru wanilinowego
1/2 szklanki wiórków kokosowych
50 g posiekanej czekolady (mlecznej lub deserowej)

 


Masło ucieramy z cukrem, a potem dodajemy stopniowo mąkę i miksujemy do uzyskania jednolitego, dość lepkiego ciasta. Ciastem wylepiamy natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 minut w 170 stopniach na jasnozłoty kolor


A w międzyczasie masa: masło orzechowe, jajka, syrop, sól, cukier i wanilię ucieramy na niskich obrotach, aż wszystko ładnie się połączy. Wtedy dodajemy wiórki i czekoladę i mieszamy. Wylewamy na podpieczony spód i wsuwamy do piekarnika na ok. 20 minut, aż polewa zgęstnieje i na wierzchu wytworzy się skorupka.


Po wyjęciu lekko studzimy i możemy kroić.

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.