28sie2013

Krem Snickers

Komentarzy: 26

snickersspread1
 
snickersspread2
snickersspread3
 
Na pewno pamiętacie dwa kremy, które mi chyba zawsze będą kojarzyć się z dzieciństwem – puszysty Milky Way i słodko-słony Snickers. Jedyne w swoim rodzaju. Dlaczego tak nagle zniknęły? Nie mam pojęcia. Jedna z najgłupszych decyzji, jakie podjęto. Cios dla ludzkości. Przynajmniej patrząc na to, ile osób pyta, szuka i wzdycha z tęsknoty.
 
Zrobienia domowego kremu a’la Snickers planowałam od dawna, przeglądałam skład, ale nie mam pojęcia, dlaczego powstał dopiero teraz. W każdym razie plany mnie nie zawiodły i powstała kombinacja, która przypomniała mi tamten smak – słonawe masło orzechowe, słodko-słone toffi i czekolada. Pewnie nie jest to smak identyczny, bo nie oszukujmy się, niektóre składniki są trudne do użycia w domu, w oryginalnym składzie nie ma też orzechów laskowych, które znajdują się w Nutelli. Ale otrzymałam to, co chciałam: trzy smaki zamknięte w słoiczku i wręcz stworzone do wyjadania. Misję uznaję za zakończoną sukcesem.

Na ok. 400 ml (zrobiłam słoiczek ok. 250 ml i słoiczek ok. 150 ml)
1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
3 duże łyżki miękkiego masła
1/2 szklanki mleka w proszku
1/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych, mogą być karmelizowane
3/4 szklanki Nutelli (nie z lodówki!)
1/2 szklanki masła orzechowego
2 łyżki mleka
Zaczynamy od podgrzania mleka skondensowanego w rondelku z grubym dnem. Mieszamy je często, a kiedy zacznie gęstnieć i ciemnieć – cały czas. Na małym ogniu podgrzewamy je do momentu, kiedy będzie miało karmelowy kolor i konsystencję budyniu. Zdejmujemy z ognia i chwilę studzimy. Dodajemy 1 łyżkę masła, przesianą 1/4 szklanki mleka w proszku i posiekane orzeszki (troszkę możemy odłożyć do dekoracji), miksujemy na jednolitą masę.
 
Masło orzechowe miksujemy z dwoma łyżkami masła, przesianym cukrem pudrem, mlekiem i 1/4 przesianego mleka w proszku.
 
Do słoiczków nakładamy na zmianę po łyżce Nutelli, masy orzechowej i toffi, aż do zapełnienia. Na końcu możemy przemieszać warstwy widelcem i posypać wierzch orzeszkami. Krem ze względu na dodatek masła najlepiej przechowywać w lodówce, ale podawać w temperaturze pokojowej.
Kategorie: Kremy i musy
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj Aga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.