18kw.2013

Krem Speculoos

Komentarzy: 10

biscoffspread2

O kremie z ciasteczek korzennych, znanym jako krem Speculoos lub Biscoff spread (od marki ciasteczek) słyszałam już dawno, więc byłam mile zaskoczona, kiedy zupełnie przypadkowo natknęłam się na niego w delikatesach. Były nawet dwie wersje do wyboru – zwykła i z kawałkami ciasteczek! :D
 
biscoffspread3
 
Dziwne, że posmakował mi bardziej, niż ciasteczka Speculoos same w sobie. Uznałam więc, że przyszła pora na kolejny po kremie Oreo krem z ciasteczek. Przeczytałam skład, pogrzebałam w internecie i zdecydowałam się zlepić jakąś własną wersję z olejem kokosowym, który można zastąpić olejem roślinnym.

150 g ciasteczek korzennych
1/2 szklanki oleju kokosowego lub roślinnego
2 łyżki miodu
1 łyżka mleka
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Ciasteczka kruszymy na pył i łączymy dokładnie z resztą składników. Najlepiej zrobić to za pomocą blendera. Konsystencją możemy dowolnie manipulować – jeśli krem będzie za rzadki, dodajemy pokruszonych ciasteczek. Jeśli będzie za gęsty, dodajemy oleju lub mleka. Możemy go przechowywać w słoiczku przez kilka dni.

 
biscoffspread1

Kategorie: Kremy i musy
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj Kornelia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.