26kw.2011

Kremowy sernik waniliowy z polewą jagodową

Komentarzy: 0

sernik waniliowy z polewą jagodową blueberry cheesecake


sernik waniliowy z polewą jagodową blueberry cheesecake 2


Za każdym razem, kiedy przychodzi do zrobienia sernika, mam problem z wyborem przepisu. Przyczyn jest chyba kilka.


1) Za dużo przepisów uśmiechających się i aż proszących o natychmiastowe wykonanie.


2) Mogę rozczarować się babką, mogę rozczarować się ciastkami. Ale nie cierpię rozczarowań sernikowych. Tak po prostu. Zawsze chcę móc pomyśleć, że nie jest gorszy od moich ulubionych. Albo nawet, że jest lepszy.


3) Ser. Kiedy okazuje się, że został kupiony inny, niż powinien.


4) No i oczywiście gusta i guściki. Mama najlepiej na herbatnikach. Ja na spodzie z ciastek zbożowych. Mama najlepiej z cytryną i rodzynkami. Ja – w życiu! Wanilia, śmietanka, czekolada – owszem. Taty nie uwzględniam, bo lubi wszystko… :)


Na Wielkanoc upatrzyłam sobie sernik gotowany. Coś podobnego robiłam dobre 5 lat temu i było.. przygodowo i z niespodziankami. Na 3 kruche placki jeden się połamał, a jeden spadł sobie na ziemię (i też oczywiście nie przeżył w całości). Masa serowa gotowana w kąpieli wodnej zrobiła prawdziwą kąpiel i wpadła do wody… Ale w ostateczności wyszło smacznie. Znalazłam przepis, a tu co? Punkt 3. Ser. Śmietankowy. Na sernik gotowany nie bardzo. Za to zrobiłam inny, i nie żałuję. Jak wyszło? Bardzo kremowo, powiedziałabym – aksamitnie. Mocno waniliowo. I z jagodową polewą niczym wisienką na torcie.


Na spód:


150 g ciasteczek Digestive lub innych zbożowych


50 g masła lub margaryny


Na masę:


900 g twarogu śmietankowego/serka kremowego – o zaw. tłuszczu pow. 10%


250 g cukru


3 łyżki mąki


2 łyżeczki ekstraktu waniliowego


3 jaja


1 żółto


200 ml śmietany


Na polewę:


300 ml jagód w syropie


4 łyżeczki żelatyny


1/4 szklanki wody


Ciastka kruszymy na drobne okruszki. Dodajemy stopione masło i wgniatamy masę w spód tortownicy 24 cm. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach.


W międzyczasie miksujemy ser z cukrem. Dodajemy po kolei resztę składników, pamiętając, żeby nie ucierać zbyt długo. Tylko do uzyskania gładkiej masy.  Przekładamy ją na podpieczony spód i pieczemy 10 minut w 180 stopniach, a następnie skręcamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Po tym czasie otwieramy drzwiczki piekarnika, lub zostawiamy je zamknięte – przy otwartych sernik będzie bardziej kremowy. W każdym razie – ciasto zostaje w środku na 2 godziny. Po tym czasie polewamy go polewą:


Odlewamy syrop z jagód. Żelatynę wsypujemy do zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia. Po tym czasie rozpuszczamy, podgrzewając na małym gazie, ale nie dopuszczając do zagotowania. Dodajemy do syropu, mieszamy i dorzucamy jagody.Studzimy chwilkę.


Sernik wkładamy do lodówki na całą noc. Im dłużej postoi, tym będzie lepszy.


Przepis na podstawie tego.

Kategorie: Ciasta / Ciasta z owocami
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.