04sie2012

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

Komentarzy: 1

ciasto z owocami i pianką budyniową


ciasto z owocami i pianką budyniową 2


Kruche ciasto z dużą ilością delikatnej budyniowej pianki. Póki jeszcze jest mnóstwo świeżych owoców. A do tego ciasta pasują praktycznie wszystkie: wiśnie, maliny,jagody, morele, brzoskwinie..Moje było jeszcze z truskawkami. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć mrożonych lub tych z puszki.


Ciasto:
2 1/2 szklanki mąki
250 g zimnego masła lub margaryny
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże łyżki cukru pudru
Pianka:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru, ew. zwykłego kryształu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 opakowania (jedno 40 g) budyniu śmietankowego lub waniliowego (chociaż myślę, że równie dobra wyszła by z malinowym )
1/2 szklanki oleju
+ około 500 g owoców – mrożonych nie rozmrażamy
cukier puder do posypania

 


Ciasto standardowo – zimne masło siekamy z pozostałymi składnikami i szybko zagniatamy. Możemy też użyć malaksera. Formujemy dwie kulki – jedną nieco większą od drugiej i wkładamy je do lodówki na minimum godzinkę, lub nawet na całą noc. Po zmrożeniu większą kulką tarkujemy na natłuszczoną i wysypaną lekko mąką (lub wyłożoną papierem do pieczenia) blachę. Przyklepujemy i pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach. Studzimy.


Przygotowujemy piankę. Białka ubijamy i kiedy będą już sztywne, dosypujemy stopniowo cukier. Dodajemy przesiany budyń, miksujemy do rozpuszczenia i cały czas ucierając wlewamy cienką strużką olej i wanilię. Pianę rozsmarowujemy na ostudzonym spodzie. Wciskamy w nią owoce. Na wierzch ścieramy resztę zmrożonego ciasta. Pieczemy jeszcze ok. 30-40 minut w 190 stopniach. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.


Przepis stąd.

Kategorie: Ciasta z owocami
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj cukrowa wrozka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • cukrowa wrozka pisze:
    •  

      Przepyszne jest to ciasto. Hit lata normalnie :)
      Robiłam z truskawkami i rabarbarem, a ostatnio też z malinami. Bardzo wszystkim smakuje.
      Cudnie u Ciebie wygląda Wróżko.
      :)
      POzdrowienia :)

      napisał: majanaboxing 2012/08/04 23:28:38

    • Zgadza sie – takie ciasto swietnie smakuje z wszystkimi praktycznie owocami!
      Smacznie sie prezentuje :)

      Pozdrawiam serdecznie!

      napisał: bea.w.kuchni 2012/08/05 09:17:18

    • na budyń nie trzeba mnie namawiać, a w takim pysznym połączeniu to już samo niebo!

      napisał: Gość: veggie, f052039114.adsl.alicedsl.de 2012/08/05 15:45:17

    • super! wygląda rewelacyjnie :) Jesteś moją cukrową mentorką :)

      napisał: shinawa 2012/08/05 17:25:41

    • ale kolory, a zapach czuje przez ekran!

      napisał: Gość: Wiewióra, 82-210-154-107.home.aster.pl 2012/08/05 18:24:26

    • Na to ciasto nietrzeba mnie długo namawiać:) próbowałam je już w róznych kombinacjach i owocowych iu budyniowych i za każdym razem jest pyszne…. pozdrawiam

      napisał: jolantaszyndlarewicz 2012/08/06 16:15:02

    • świetnie się prezentuje, a jak smakuje mam zamiar się przekonać :) Przepis już skopiowany do worda :P Pozdrawiam cieplutko
      http://www.shiraja.blogspot.com

      napisał: jashiraja 2012/08/08 18:38:22

    • A pianka po upieczeniu sztywnieje, czy jest raczej rozpływająca się?

      napisał: Gość: Frsh_Blood, 82-160-17-98.tktelekom.pl 2012/08/09 23:03:04

    • robiłam je kiedyś z czerwonymi porzeczkami i tez wyszło super ;D

      napisał: Gość: Magda, 87-205-197-11.adsl.inetia.pl 2012/08/10 17:06:49

    • Pianka jest sztywna. :)

      napisał: cukrowawrozka 2012/08/11 19:49:21

    • Wygląda apetycznie, koniecznie muszę zrobić.

      napisał: anula4445 2012/08/19 13:06:14

    • Wygląda pysznie:) Chciałam zapytać: na jaką blachę są te proporcje?

      napisał: Gość: Ania, 89-73-17-117.dynamic.chello.pl 2012/09/02 20:50:40

    • Aniu – To są proporcje na tradycyjną, prostokątną 'dużą' blachę. :)

      napisał: cukrowawrozka 2012/09/02 21:17:45

    • Te ciasto to rewelacja!!!!!!! jest tak pyszne ze rozplywa sie w ustach. Chyba bedzie moim ulubionym ciastem :) polecam

      napisał: Gość: smakoszka, 95-90-186-72-dynip.superkabel.de 2012/09/12 20:55:19