Leniwa drożdżówka
Komentarzy: 5Piszę, zajadając się tortem serowo-truskawkowym (pierwsze ciacho truskawkowe w sezonie!) więc spodziewajcie się go niedługo. :) A póki co zaległości.
Są w kuchni czynności, za których robieniem naprawdę nie przepadam. Oprócz sprzątania i szorowania garów – niestety zagniatanie ciasta drożdżowego. Na nic to, że można je wykorzystać na tyle różnych sposobów, że smakuje cudnie, a zapach świeżej drożdżówki jest absolutnie przecudowny. Nie lubię i tyle. Chyba, że przepis jest zupełnie bezwysiłkowy, jak ten. I ograniczający ryzyko niewyrośnięcia do minimum – mój zaczyn został niefortunnie przygnieciony wielką paczką makaronu i nic mu się nie stało. Tak więc kiedy mnóstwo osób szykowało dla mam wykwintne torty, ja zrobiłam swojej jej ukochaną drożdżówkę z kruszonką. Ja się nie namęczyłam, a mama była baaardzo zadowolona. Tata zresztą też, bo jest kruszonkowy równie mocno jak ja. No i przy okazji wypróbowałam nowiutki mikser, który miałam okazję dostać do testowania, bo mikserów – jak i foremek i całej tej reszty – nigdy za wiele. Tylko w szafkach trochę ciasnawo ciągle. Mieszadło do ciasta drożdżowego pozbawiło mnie ostatniej reszty pracy. Chociaż ja chwalę go sobie głównie za to, że w końcu mogę bez problemu i zachlapywania całej kuchni przygotowywać kremowe zupy. No ale nie o zupach miało być.
50 g drożdży
1 szklanka letniego mleka
3/4 szklanki cukru
4 1/2 szklanki mąki
250 g masła
4 jaja
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku i mieszamy z cukrem. Dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło, oraz roztrzepane jajka. Mieszamy krótko, do połączenia składników, przykrywami miskę ściereczką i zostawiamy na kilka godzin, albo najlepiej na noc w temperaturze pokojowej. Po tym czasie dodajemy mąkę, sol, wanilię i porządnie mieszamy lub krótko wyrabiamy mikserem. Przekładamy ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy, najlepiej keksówki. Posypujemy kruszonką i wstawiamy do chłodnego piekarnika, który nastawiamy na 160 stopni. Ciasto jest gotowe po około godzinie.
Kruszonka:
185 g mąki
100 g cukru
1/2 kostki masła
Masło topimy i jeszcze gorącym zalewamy wymieszaną z cukrem mąkę. Mieszamy, aż powstanie hm.. kruszonka. :)
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
dziś zabieram się za pieczenie tego ciasta, zobaczymy czy wyjdzie równie piękne jak Tobie:)
chciałam podpytać ile tak średnio to ciasto musi rosnąc? pisałaś ze kilka godzin a tak mniej więcej ile ?:) -
Witam,
Mi zawsze wychodzi ta drożdżówka, często dodaje też do niej owoce.
Moja rodzina za nią szaleje.
A najlepsze jest to, że ona praktycznie sama się robi :)
Mój zaczyn odstawiam na 2h i zawsze pięknie wyrasta.
Pozdrawiam -
Postępowałam według przepisu. Rano po dodaniu mąki ciasto było okrrropnie gorzkie, czuło się alkohol. Czy temperatura pokojowa nie jest zbyt wysoka? Może lepiej by ciasto wyrastało przez noc w lodówce jak na przykład brioche, croissant?