08Cze2014

Lody owsiankowe

Komentarzy: 10

oatmealicecream2
 
oatmealicecream3
 
oatmealicecream4
 
Nie tylko nietypowe w smaku, ale co więcej – bajecznie proste w przygotowaniu. Nie wymagają ani gotowania custardu z jajkami, ani posiadania maszynki do lodów. Podstawą są dwa składniki – śmietanka kremówka i mleko skondensowane. Do tego mikser i dwie miski. Kto by pomyślał, że tyle wystarczy, żeby w domu zrobić własne, kremowe lody. :D
 
Dla mnie smak owsianki to smak dzieciństwa. Ale są warunki. Musi być na mleku. Długo gotowana z mikroskopijną szczyptą soli. Raczej rzadka, żeby jak najwięcej było w niej tego właśnie owsianego mleka. Najlepiej bez niczego albo z samym cukrem. Taka do dziś smakuje mi najbardziej.
 
Lodów owsiankowych spróbowałam kiedyś w Warszawie. Wtedy postanowiłam, że odtworzę je w domu no i są. Smakują moją ukochaną owsianką, tylko w słodszej i bardziej kremowej wersji. Za to jeśli Wy macie ochotę na inny smak, zmieszajcie mleko skondensowane z innym składnikiem – białą czekoladą (to musi być cudne!), puree owocowym, orzechami, ciasteczkami…Ja czuję przed sobą nieograniczone możliwości w tej kwestii. :3

Na około 1 litr lodów:
500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 szklanka mleka
6 łyżek płatków owsianych
szczypta soli
Zaczynamy od ugotowania owsianki. Mleko podgrzewamy i dosypujemy do niego płatki oraz sól. Gotujemy, aż mleko będzie wrzało, co jakiś czas mieszając. Wtedy zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 10-15 minut, aż owsianka zgęstnieje, a płatki będą miękkie. Zdejmujemy z ognia i przelewamy do miseczki. Studzimy do temperatury pokojowej.
 
Śmietankę ubijamy na sztywno. Mleko skondensowane mieszamy z owsianką, a następnie delikatnie łączymy z ubitą kremówką. Przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Po 3-4 godzinach będą zmrożone, ale jeszcze miękkie – możemy je jeść już wtedy. Jeśli zmrozimy je do końca, potem dobrze jest je wyjąć z zamrażalnika na kilka minut przed podaniem.
Kategorie: Lody
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.