11cze2011

Lody snickersowe (z masłem orzechowym i karmelem)

Komentarzy: 0

lody snickersowe karmelowe z masłem orzechowym


Dla Kogoś, kto bardzo taki właśnie smak lubi.


Karmel. Orzeszki. Czekolada. Masło orzechowe. Zdecydowanie niezapomniany smak, zwlaszcza w przypadku lodów. I jestem dumna, że w sumie wyszły same. Improwizacja. :)

500 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
2 żółtka
1/2 szklanki cukru + 3 łyżki na karmel

1/2 szklanki orzeszków arachidowych, solonych, posiekanych

1/4 szklanki wody
2 duże łyżki masła orzechowego
100 g mlecznej czekolady

 

Kremówkę podgrzewamy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewamy do nich śmietankę, ciągle ucierając. Przelewamy masę do garnuszka i podgrzewamy, aż zacznie gęstnieć. Nie gotować za długo, żeby się nie zwarzyło!


Na patelni podgrzewamy 3 łyżki cukru z wodą. Najlepiej na małym ogniu. Nie mieszamy, jedynie potrząsamy patelnią. Kiedy cukier zacznie się karmelizować, tzn. będzie miał złoty kolor i przyjemny zapach. Wtedy wsypujemy orzeszki, zdejmujemy z palnika i mieszamy. Odstawiamy na chwilę do ostudzenia.


75 czegolady topimy w kąpieli wodnej i ciepłą łączymy z masą śmietankową. Dodajemy też karmel z orzeszkami i masło orzechowe. 25 g czekolady siekamy i też dodajemy do masy. Miksujemy i wlewamy do pojemnika. Wstawiamy do zamrażarki i po 2 godzinach mieszamy. Potem powtarzamy mieszanie około 3 razy co jakieś pół godzinyi zostawiamy do całkowitego zmrożenia. Po wyjęciu lody są dość twarde, więc powinny odstać z 10 minut przed zjedzeniem.  Teraz snickers na wierzch i zjadamy. ^^



 

Kategorie: Lody
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.