03sie2011

Lody strawberry cheesecake (sernikowo-truskawkowe)

Komentarzy: 2

strawberry cheesecake ice cream


Na początku tego lata postanowiłam, że będę wypróbowywać jak najwięcej przepisów na domowe lody – takie, których nie znajdę w sklepie (albo znajdę, ale w niesympatycznej cenie…). I co? Tak trochę nieciekawie robić lody, kiedy za oknem bez przerwy albo deszcz, albo wichura. Razem ze słońcem wrócił mój zapał.


Jeśli ktoś lubi sernik (a chyba trudno nie lubić), to te lody są idealną propozycją. Na bazie twarożku i kremówki, których smak przeplata się z letnią, truskawkową nutą. Kawałeczki truskawek dopełniają dzieła. No i wcale nie potrzeba maszyny. Jeśli nie macie już świeżych truskawek, można spokojnie sięgnąć po mrożone lub te z puszki. Przepis tutaj.

1 szklanka mleka
1 szklanka śmietanki 30 lub 36%
2/3 szklanki cukru
115 g twarożku jak na serniki – trzykrotnie zmielonego albo śmietankowego

3 żółtka
1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2/3 szklanki puree z truskawek (truskawki miksujemy blenderem)
1 szklanka drobno pokrojonych truskawek (dałam mniej)

Najpierw ucieramy twarożek z cukrem i żółtkami. Najlepiej użyć głębokiej (żeby potem nie pryskało), najlepiej blaszanej miski (bo będziemy podgrzewać na parze).


Mleko podgrzewamy z kremówką. Kiedy tylko miksturze zbierze się  na wrzenie, zdejmujemy z ognia i powoli wlewamy do twarożku, cały czas ucierając. Jeśli użyliśmy blaszanej miski, stawiamy ją na garnku z wrzącą wodą. Jeśli nie, przelewamy do takiej właśnie, lub do garnuszka, zanim ustawimy nasza masę nad parą. Mieszamy drewnianą łyżką, aż masa zacznie gęstnieć. Powinna pokrywać łyżkę i nie rozlewać się po niej. Zdejmujemy z ognia i chwilkę chłodzimy. Dodajemy wanilię i puree z truskawek. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka – kilkanaście godzin.


Schłodzoną masę przelewamy do maszyny do lodów i pod koniec kręcenia dodajemy pokrojone truskawki lub – jeśli nie mamy maszyny, przelewamy do pojemnika i wstawiamy sobie ten pojemnik do zamrażarki. Kiedy mikstura zacznie zamarzać (po około godzinie), wyjmujemy ją i porządnie mieszamy. Znowu chowamy do zamrażarki. Można na trochę dłużej. W każdym razie czynność tę powinniśmy powtórzyć ze 3 razy, żeby lody były delikatne i puszyste. Kiedy ostatecznie zamarzną – koniec naszej pracy. :)

<

Po wyjęciu mogą być twarde, dlatego przed podaniem można je trzymać 30 min lub dłużej w lodówce.

Kategorie: Lody / Truskawki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj Rosette Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • Rosette pisze:

    You can definitely see your expertise in the work you write. The arena hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe. Always follow your heart. “A second wife is hateful to the children of the first a viper is not more hateful.” by Euripides.

  • Osobiście nie przepadam za truskawkowymi lodami ale te wyglądają znakomicie!!