Magiczny składnik zwykłego rafaello
Komentarzy: 17Co to takiego: białe, sypkie, o charakterystycznym zapachu (jak każda tajemnicza substancja). Nie cukier, nie sól, żaden koks też nie.
Mleko w proszku. Od dawna jestem świadoma tego, że mój gust kulinarny ma swoje dziwactwa. Więc domyślam się, że o ile ja mleko w proszku kocham, o tyle dużo osób za nim nie przepada. W każdym razie tu wpasowało się idealnie.
Rafaello na krakersach to znane ciasto, które – jak tytuł wskazuje – kombinacją smaków nawiązuje do równie znanej nam pralinki. A ja w tej pralince czuję nie tylko kokosa – czuję też tą charakterystyczną, mleczną nutkę. Tak więc skoro inni dodają białą czekoladę, migdały i różne inne rzeczy, ja dodałam moje mleko. <3 Ciasto jak zazwyczaj wybrane przez przypadek, którym okazał się tata zjadający krakersy kupione X czasu temu specjalnie do rafaello. Nie mogły skończyć inaczej. :(
Na blachę 25×25 cm
ok. 1 1/2 opakowania krakersów solonych
1/2 l mleka
2 żółtka
200 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
60 g wiórków kokosowych
3/4 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego)
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Żółtka ucieramy z 1/2 szklanki cukru, mąkami i wanilią. Dodajemy 1/2 szklanki mleka.
Resztę mleka zagotowujemy z pozostałą 1/4 szklanki cukru. Powoli wlewamy do niego miksturę jajeczną, cały czas mieszając. Gotujemy do zgęstnienia do konsystencji budyniu. Odstawimy do ostygnięcia.
Masło ucieramy, dodając po łyżce ostudzonego (ważne!) budyniu. Na koniec dorzucamy wiórki i przesiane mleko.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i w niej układamy pierwszą warstwę krakersów. Na nich rozsmarowujemy 1/2 masy. Następnie układamy kolejną warstwę krakersów, którą przykrywamy resztą masy. Wierzch możemy posypać wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi czy czym tam chcemy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Przepis zaczerpnięty stąd, z drobnymi zmianami. :)
Jeszcze drobne przypomnienie o konkursie na wykrywaczu smaku. Jeśli zagłosujecie na moje zdjęcie, będzie mi bardzo, bardzo miło. :) Chodzi oczywiście o zdjęcie babeczek podpisane – jakże by inaczej – sugarfairy. Zagłosować można tu.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
każdy w miarę regularny bywalec musi wiedzieć o Twojej miłości do mleka w proszku :D
a co do rafaella to zgadzam się ,że je w nim czuć – i bardzo pasi -
Piękne rafaello :)
-
Ja też myślę, że mleko w proszku wzbogaci smak masy :-) Wypełni ją :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia -
jestem bardzo ciekawa smaku, tym bardziej że to z mlekiem w proszku :)
-
Uwielbiam to ciasto. Mleko w proszku też ;)
-
W sumie skoro więkoszość produkowanych słodyczy ma w masach dodatek mleka, które uwielbiam to ta masa musi być przepyszna :) Chętnie ją wypróbuje, nawet nie w formie ciasta :)
-
Zgadzam się w 100%, też czuje tam wyraźny posmak mleka w proszku. Twoje rafaello musi rewelacyjnie smakować!:)
-
Witam przepraszam ze tutaj, ale przygotowuję badanie na temat zakupu produktów spożywczych i roli reklamy oraz internetu w tej kwestii. Moja prośba: poświęćcie 3-4 minuty i wypełnijcie ankietę z zamkniętymi pytaniami: http://moje-ankiety.pl/respond-31422.html -
You made some respectable factors there. I seemed on the web for the problem and found most individuals will go together with with your website.
-
Uwielbiam mleko w proszku, cóż nie pozostaje mi nic innego jak wypróbowac.
Piękne zdjęcia!
Pozdrawiam :) -
Ciekawy pomysł z mlekiem w proszku :).
Rafaello na krakersach jest bardzo smaczne, też robiłam, kilka razy, bo bardzo smakowało. -
I will right away grasp your rss as I can not in finding your email subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly allow me know so that I could subscribe. Thanks.
-
Great site. Lots of useful information here. I’m sending it to some buddies ans additionally sharing in delicious. And of course, thank you to your sweat!
-
Ciasto zrobione smakuje wybornie
-
myślisz że do masy można byłoby dodać rozpuszczoną białą czekoladę??
-
Przepyszne ciasto, a krem wyjadałabym łyżkami.