19Mar2012

Makaroniki z masłem orzechowym

Komentarzy: 1

makaroniki z kremem orzechowym peanut butter macarons


makaroniki z kremem orzechowym peanut butter macarons 2


Jakoś tak nigdy nie mogłam się wziąć za te makaroniki. Prawda była taka, że się bałam, że nie wyjdą (choć już raz wyszły – i to jakie!) Bo wiadomo, że są kapryśne. Można się stosować ściśle do ilości machnięć szpatułką, co do sekundy pilnować czasu ubijania.. ale w ten sposób kiedyś i właśnie NIE wyszło. A jak bez zbędnych ceregieli robię wszystko na oko – tadaaaam! – wychodzi. I muszę stwierdzić, że ta chwila niepewności (urośnie falbanka, czy nie urośnie?..) jest w sumie całkiem przyjemna. No ale takie ciężkie przedmaturalne czasy, że trzeba przeliczać i zagospodarowywać mądrze każdą sekundę i na porażkę nie ma czasu.


Ale pewnego wieczoru wzięłam się w garść i w kilka minut (to jest aż dziwne!) podjęłam decyzję. Makaroniki. Z masłem orzechowym i mąką z orzechów arachidowych.


55 g mielonych migdałów
55 g mielonych orzechów arachidowych (kupiłam gotową mączkę arachidową)
100 g białek (z 3 jaj) – odstawionych na min. 24 h )
50 g cukru kryształu

200 g cukru pudru
Krem:
1/3 szklanki masła orzechowego
1/4 szklanki cukru pudru
1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 


Migdały i orzechy mieszamy z cukrem pudrem. Białka ubijamy. Kiedy zaczną robić się białe i pieniste, dosypujemy cukier kryształ. Ubijamy na gęstą, lśniącą, sztywną białą pianę. Dodajemy połowę suchych składników i mieszamy szpatułką, zagarniając pianę ze spodu na wierzch. Dodajemy resztę mieszanki migdałowej i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Byle nie za długo. Cały czas najlepiej jest mieszać przerzucając białka ze spodu na wierzch. Rękawem cukierniczym wyciskamy kółka o średnicy ok. 3 cm na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Odstawiamy na 1,5 h. Na ciasteczkach powinna utworzyć się cieniutka skorupka. Przy dotykaniu palcem powinny być suche.


Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Wysuszone makaroniki pieczemy ok. 10-12 minut.


Krem już szybko: masło orzechowe ucieramy z cukrem pudrem i wanilią. Dodajemy śmietankę i ucieramy do uzyskania gładkiego kremu. Przekładamy nim ostudzone makaroniki.


 


 


Przepis tutaj. Krem z głowy. :)

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.