27lut2013

Malted ball cupcakes

Komentarzy: 6

maltedmilkcupcakes3
 
maltedmilkcupcakes2

Kolejny przepis z wielkiej babeczkowej księgi, który aż prosił się o zrobienie. Po serniku z Maltesersami przyszedł czas na cupcake’i. Delikatne, waniliowe, z zanurzonymi kawałkami czekoladowych kulek. Ale to co w nich najlepsze, to krem – twarożkowy, z dodatkiem kakao i malted milk powder, który całej masie nadaje taki… maltesersowy charakter. Ja pokochałam smak tego proszku (smak słodowy, dobrze mówię?), ale zdaję sobie sprawę, że nie każdy ma do niego dostęp (albo tatę, który z poświęceniem przemyca składniki z wyjazdów służbowych). Bez niego też się obejdzie, no ale to już nie to samo, dlatego poszukajcie w jakichś Kuchniach Świata, czy na rynku. No i zawsze zostaje internet. :D

Babeczki (Na 10 sztuk):
3/4 szklanki mąki
4 łyżki malted milk powder
1 jajo
1/3 szklanki cukru
1/4 szklanki mleka
65 g masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki pokruszonych Maltesersów (można zastąpić Milką Rispee)
 
Krem:
250 g twarogu
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki kremówki 3 lub 36%
łyżka kakao
4 łyżki malted milk powder
+ pokruszone Maltesersy do dekoracji

 

Masło ucieramy z cukrem i wanilią około 2 minuty. Po tym czasie dodajemy jajko.
Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia i malted milk. Dodajemy do masy jajecznej na zmianę z mlekiem. Miksujemy tylko do połączenia składników w jednolitą masę. Dosypujemy Maltesersy i mieszamy już łyżką.
 
Nakładamy ciasto do 3/4 wysokości foremek i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Studzimy kilkanaście minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
 
Po tym czasie możemy nakładać krem. A na krem wystarczy utrzeć twaróg z cukrem, kakao i malted milk,a potem powoli dolewać śmietankę, cały czas miksując do uzyskania puszystej konsystencji. Ja tym razem zamiast wyciskać go z rękawa, nakładałam go szpatułką. Na koniec wystarczy ozdobić nasze babeczki tak, by nie było wątpliwości, co to za smak. :)

 
Przepis na babeczki z “The Big Book of Cupcakes” Betty Crocker, a krem mój.
 
CO DO KONKURSU! Nie umiem wyłonić zwycięzcy. Myślę i myślę, czytam (i oglądam!) Wasze wypowiedzi i za każdym razem, kiedy jestem zdecydowana…odkładam ten moment. Gdybym mogła, nagrodziłabym wszystkich. :c Czuję się tak, jakbym miała przydzielić komuś Kitchen Aida, a nie komplet widelczyków. :o W każdym razie spodziewajcie się decyzji niebawem. I krótkiej analizy wyników ankiety, bo też całkiem ciekawe wyszły. Dziękuję za te poświęcone na to minuty. Mam nadzieję, że dzięki temu strona będzie się Wam w przyszłości podobać jeszcze bardziej. :)

Kategorie: Cupcakes
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.