15paź2012

Maltesers cheesecake – sernik z Maltesersami

Komentarzy: 55

Na pewno znacie te sympatyczne kuleczki. Leciutkie wnętrze oblane czekoladą. Skąd właściwie nazwa? Od "malt" oznaczającego po angielsku słód jęczmienny, który jest jednym z głównych składników.  Słód ma charakterystyczny smak i zapach, którego może nie czuć tak w kuleczkach, ale za granicą jest trochę "maltowych" rzeczy – ciastka shake'i no i coś, co nazywa się malted milk powder – jest to mieszanka słodu, mleka w proszku i innych składników, z której przygotowuje się odżywczy napój.  Przy okazji, zaglądając sobie do angielskiej Wikipedii wyczytałam, że rekomenduje go nie kto inny jak.. no nie zgadlibyście – zajrzyjcie sami. :D Już jakiś czas temu zauważyłam ten składnik w kilku przepisach i – jako, że w Polsce nie widziałam go w sklepach – poprosiłam tatę, żeby przywiózł toto w ramach pamiątki z jakiegoś wyjazdu. Stało sobie na półce, dopóki nie znalazłam w szafie kupionych jakiś czas temu maltesersów. Jedno malt, i drugie malt – postanowiłam połączyć. W serniku.

Proszek, o którym wspomniałam można spróbować zastąpić produktem o nazwie Ovomaltine, który czasem sprzedaje się w sklepach i na stoiskach z żywnością z Niemiec. Wprawdzie ma ono dodatek kakao, ale myślę, że taki smak też ładnie się wkomponuje. Chyba, że znajdziecie gdzieś Horlicks – czyli ten, którego użyłam ja. :) Ostatecznie dodałabym mleko w proszku – sernik i tak wyjdzie.

Na tortownicę 24 cm:

Spód:

200 g ciasteczek zbożowych w czekoladzie

60 g masła

Masa serowa:

600 g twarogu sernikowego lub twarożku śmietankowego

1 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 lub 36%

1 szklanka cukru

1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18%

4 łyżeczki żelatyny

1/2 szklanki wody

1 szklanka kuleczek Maltesers (można zastąpić kuleczkami Milka Lila Stars Rispee)

4 łyżki Malted Milk Powder

opcjonalnie polewa czekoladowa, bita śmietana i kuleczki do dekoracji

Ciasteczka rozdrabniamy na okruszki i łączymy ze stopionym masłem. Wciskamy w dno tortownicy (można ją wyłożyć papierem do pieczenia).

Twaróg ucieramy z cukrem i śmietaną.  Żelatynę mieszamy z wodą i czekamy, aż napęcznieje. Następnie podgrzewamy ją do rozpuszczenia i miksujemy z twarogiem. Dodajemy Malted Milk Powder.

Kremówkę ubijamy na sztywno. Łączymy łyżką lub szpatułką z masą serową. Na koniec dosypujemy kuleczki – wcześniej możemy je trochę "potłuc" wałkiem. Masę wykładamy na spód i ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj cukrowa wrozka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.