Maltesers cheesecake – sernik z Maltesersami
Komentarzy: 55Na pewno znacie te sympatyczne kuleczki. Leciutkie wnętrze oblane czekoladą. Skąd właściwie nazwa? Od "malt" oznaczającego po angielsku słód jęczmienny, który jest jednym z głównych składników. Słód ma charakterystyczny smak i zapach, którego może nie czuć tak w kuleczkach, ale za granicą jest trochę "maltowych" rzeczy – ciastka shake'i no i coś, co nazywa się malted milk powder – jest to mieszanka słodu, mleka w proszku i innych składników, z której przygotowuje się odżywczy napój. Przy okazji, zaglądając sobie do angielskiej Wikipedii wyczytałam, że rekomenduje go nie kto inny jak.. no nie zgadlibyście – zajrzyjcie sami. :D Już jakiś czas temu zauważyłam ten składnik w kilku przepisach i – jako, że w Polsce nie widziałam go w sklepach – poprosiłam tatę, żeby przywiózł toto w ramach pamiątki z jakiegoś wyjazdu. Stało sobie na półce, dopóki nie znalazłam w szafie kupionych jakiś czas temu maltesersów. Jedno malt, i drugie malt – postanowiłam połączyć. W serniku.
Proszek, o którym wspomniałam można spróbować zastąpić produktem o nazwie Ovomaltine, który czasem sprzedaje się w sklepach i na stoiskach z żywnością z Niemiec. Wprawdzie ma ono dodatek kakao, ale myślę, że taki smak też ładnie się wkomponuje. Chyba, że znajdziecie gdzieś Horlicks – czyli ten, którego użyłam ja. :) Ostatecznie dodałabym mleko w proszku – sernik i tak wyjdzie.
Na tortownicę 24 cm:
Spód:
200 g ciasteczek zbożowych w czekoladzie
60 g masła
Masa serowa:
600 g twarogu sernikowego lub twarożku śmietankowego
1 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 lub 36%
1 szklanka cukru
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18%
4 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki wody
1 szklanka kuleczek Maltesers (można zastąpić kuleczkami Milka Lila Stars Rispee)
4 łyżki Malted Milk Powder
opcjonalnie polewa czekoladowa, bita śmietana i kuleczki do dekoracji
Ciasteczka rozdrabniamy na okruszki i łączymy ze stopionym masłem. Wciskamy w dno tortownicy (można ją wyłożyć papierem do pieczenia).
Twaróg ucieramy z cukrem i śmietaną. Żelatynę mieszamy z wodą i czekamy, aż napęcznieje. Następnie podgrzewamy ją do rozpuszczenia i miksujemy z twarogiem. Dodajemy Malted Milk Powder.
Kremówkę ubijamy na sztywno. Łączymy łyżką lub szpatułką z masą serową. Na koniec dosypujemy kuleczki – wcześniej możemy je trochę "potłuc" wałkiem. Masę wykładamy na spód i ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
O boziu, uwielbiam te kuleczki! Mogłabym je jeść garściami! Już sobię wyobrażam smak tego genialnego wypieku! Mogę uszczknąć chociaż kawałeczek? :)
-
Super sernik :-) Nie znam tego smaku, ale bardzo chętnie spróbuję :-)
Pozdrawiam serdecznie :-)
Basia -
Wygląda super !! Maltesers są przepyszne, a w serniku to już w ogóle :D
-
Boże!! co za rozpusta! Uwielbiam takie połączenia – myślę, że byłby to ulubiony sernik mojej Julki :)
-
Pychota. Uwielbiam Maltesers :)).
PS Zacna rekomendacja! :) -
już mnie kupiłaś tym sernikiem, te kuleczki po prostu uwielbiam :)
-
Co by o nim nie powiedzieć, to z pewnością wygląda efektownie :) a że znam miłośników maltersów to z pewnością by im posmakował :)
-
Wygląda prze-smacznie. Uwielbiam serniki, a obok takich zdjęć nie można przejść obojętnie… Cudo!
-
patrze i patrze i… napatrzeć się nie mogę!
-
Toż to totalnie obłędne ciasto! :D
-
patrzę, patrzę i może ślepa jestem ale nie widzę rzeczonego proszku w przepisie ? ;> tak czy tak, sernik zabójczy :)
-
ja też nie widzę tego proszku w przepisie;/
pozdrawiam! -
Ale tu fajnie u Ciebie!
-
Ale szaleństwo, uwielbiam Maltesers'y ! Twój sernik wygląda po prostu obłędnie, nie można mu się oprzeć:)
-
Horlicks wchodzi też w skład czekoladowego ciasta maltesersowego Nigelli – polecam, jak ktoś lubi smak Maltesersów :D
-
o Boże! o Boże!!!!!! Chcę to natychmiast!!!
-
O raju, coż za boski sernik Wrózko! Trzeba go będzie wypróbować.
Nie znam smaku tych słodyczy.
Pozdrawiam Cię:) -
Przepyszne ciasto jak z bajki:)
-
Chyba naprawde czarujesz, sernik wyglada oblednie!
-
Myślę, że to wypiek warty grzechu;) Wygląda przepysznie;)
-
I will immediately grab your rss as I can’t find your email subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Kindly allow me know so that I may subscribe. Thanks.
-
Boski On! Mój Ci On (w planie do wykonania) :)
-
ekhm… Nadal nie ma informacji kiedyi ile dodać proszku :) A sernik kusi!
-
Rewelacja, coś czego bardzo chciałabym spróbować :)
-
Może napiszesz tu w komentarzach gdzie ten proszek, bo nadal go nie ma w przepisie ;p
-
[…] przepis z wielkiej babeczkowej księgi, który aż prosił się o zrobienie. Po serniku z Maltesersami przyszedł czas na cupcake’i. Delikatne, waniliowe, z zanurzonymi kawałkami czekoladowych […]
-
A gdzie kupić malted milk powder ? Można czymś to zastąpić? :-)
-
Uwielbiam maltesers!..twoj sernik to kwintesencja smaku ..doznan i mysli!Sprobujz serkiem mascarpone i swiezymi malinami..Pycha!Pozdrawiam wszystkich lasuchow!
-
same pyszności !!! od razu bym jadła :) serniczek na pewno zrobie ;) ale czy w składnikach nie powinno być-śmietana 30% lub 36% ? bo jest 26% pozdrawiam
ps
też zaczęłam bloga ale…u mnie jest wszystko takie…robocze…kurcze,nie umiem robić takich zdjęć :( ale najważniejsze,że z serducha i smacznie,prawda ? pozdrawiam -
co to jest malted milk powder?? i gdzie można to kupic?
-
To ciasto jest rewelacyjne juz nawet nie wiem ile porcji dzisiaj go wpałaszowałam a przy okazji proste do zrobienia:)))
-
Twoje ciastko tylko z polewą toffi(również twoją). Zamiast Malted Milk Powder jest Nescafe Sensazione Creme. Pycha!!
-
co za bomba kaloryczna
-
Kusi mnie żeby zrobić go Żonce na rocznice ślubu… jak się nie odezwę za tydzień, znaczy że coś sknociłem i spłonąłem ze wstydu heh.
-
zrobiłam dziś, genialne
-
przepis rewelacyjny,ciasto robione juz 3 razy i za kazdym razem wysmienite. procz tego razem z corka robilysmy jeszcze 2 ciasta cukrowej wrozki i oczywiscie wyszly rewelacyjnie. polecam i dziekuje za slodkie przepisy :)
-
Po przeczytaniu odrazu wiedzialam, ze musze to zrobic. Wyszlo najlepiej na swiecie. Zamiast malted milk powder uzylam bialej czekolady w proszku (sprzedawana jako czekolada do picia) zakupionej w almie :). Moj chlopak to wielki fan maltesersow i ocenil na 6+ :D dzieki cukrowa wrozko :)))
-
[…] 4. A Delicious Malteser Cheesecake Image via: cukrowawrozka […]
-
jakiego dokładnie sera użyłaś?:)
-
zrobiłam na świeta, pyszny sernik, jedno rozdanie i śladu nie było… hi.. a wiec powtórka na sylwestra :-) polecam
Skomentuj cukrowa wrozka Anuluj pisanie odpowiedzi