Markizy z lukrem kakaowym
Komentarzy: 0Mam słabość do przekładanych ciasteczek. Chyba wyniesioną z jeszcze zamierzchłych czasów, kiedy nauczyłam się najodpowiedniejszego sposobu jedzenia ciastek z kremem (najpierw krem, potem ciastko, rzecz jasna). Tutaj nie ma kremu, tylko miękki, kakaowy lukier pomiędzy kruchymi ciasteczkami. Do zjedzenia “na raz”, bez trików z rozkręcaniem. I i tak jest pysznie!
Ciasto:
25 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
7,5 dag cukru
cukier wanilinowy
szczypta soli
2 jaja
1 łyżka mleka
12,5 dag masła
Lukier:
3 łyżki śmietanki kremówki
4 łyżki kakao
7,5 dag cukru pudru
ew. dowolny aromat
Wszystkie składniki ciasta ucieramy mikserem. Kiedy konsystencja będzie przypominać kruszonkę, zagniatamy ciasto ręką i wkładamy na 15 minut do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowujemy cieniutko i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blaszce i nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoto w 190 stopniach – ok. 10 minut.
Składniki lukru podgrzewamy w garnuszku i studzimy. Kiedy lukier zacznie gęstnieć, smarujemy nim połowę ciasteczek i nakrywamy pozostałymi.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)