06lut2011

Markizy z lukrem kakaowym

Komentarzy: 0

markizy z lukrem kakaowym


Mam słabość do przekładanych ciasteczek. Chyba wyniesioną z jeszcze zamierzchłych czasów, kiedy nauczyłam się najodpowiedniejszego sposobu jedzenia ciastek z kremem (najpierw krem, potem ciastko, rzecz jasna). Tutaj nie ma kremu, tylko miękki, kakaowy lukier pomiędzy kruchymi ciasteczkami. Do zjedzenia “na raz”, bez trików z rozkręcaniem. I i tak jest pysznie!


 


Ciasto:


25 dag mąki


2 łyżeczki proszku do pieczenia


7,5 dag cukru


cukier wanilinowy


szczypta soli


2 jaja


1 łyżka mleka


12,5 dag masła


Lukier:


3 łyżki śmietanki kremówki


4 łyżki kakao


7,5 dag cukru pudru


ew. dowolny aromat


Wszystkie składniki ciasta ucieramy mikserem. Kiedy konsystencja będzie przypominać kruszonkę, zagniatamy ciasto ręką i wkładamy na 15 minut do lodówki.


Po tym czasie rozwałkowujemy cieniutko i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blaszce i nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoto w 190 stopniach – ok. 10 minut.


Składniki lukru podgrzewamy w garnuszku i studzimy. Kiedy lukier zacznie gęstnieć, smarujemy nim połowę ciasteczek i nakrywamy pozostałymi.


markizy z lukrem kakaowym 2

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.