22kw.2011

Mazurek kokosowy z mlekiem w proszku

Komentarzy: 3

 


mazurek kokosowy z mlekiem w proszku


To musiał być naprawdę dobry mazurek. Mama mojej koleżanki przez całe ponad 17 lat życia nie dała jej spróbować mazurka, “bo jest niedobry”. O zgrozo! Jak można tak zaszufladkować ciasto, które może występować w tylu postaciach? Niestety często wcąiąż kojarzy się z koszmarnie słodkim ciastem, które bardziej niż do jedzenia, nadaje się do dekoracji. A przecież każdy może znaleźć tego swojego. Dla słodkolubnych – kajmakowy, czekoladowy.. Dla innych orzechowy. Dla tych, którzy wolą na owocowo – z marmoladą albo z pomarańczami. Nawet owsiany albo daktylowy. Do wyboru, do koloru. Z baza to samo. Kruche, półkruche, wafle, biszkopt…


No to się umówiłyśmy na pieczenie mazurka. Żeby mamę do niego przekonać.


Tego upatrzyłam sobie już jakiś czas temu, kiedy tylko zobaczyłam go tutaj. Kokos, mleko w proszku – same dobre rzeczy. I? Odkroiłam mały kawałeczek – z najwyższem trudem powstrzymuję się przed krojeniem następnych. :)


Samo przygotowanie jest bardzo proste. Półkruche ciasto łatwo się zagniata i formuje. Podczas pieczenie praktycznie nie zmienia kształtu. A masa to już kwestia 10 minut. :)

100 g mąki pszennej


100 g mąki krupczatki


100 g masła


50 g cukru pudru


1 żółtko


1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


1 łyżka kwaśnej śmietany 12 lub 18%


szczypta soli


1 opakowanie cukru wanilinowego


Masa:


1/2 szklanki wiórków kokosowych


1 1/2 szklanki mleka w proszku


100 g masła


100 ml mleka


70 g cukru

 

Mąsło posiekać z resztą składników ciasta. Zagnieść szybko ciasto i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykroić kształt mazurka. Może być prostokąt, może być koło, jajo – cokolwiek. U nas był nawet baranek. ;) Z części ciasta toczymy wałeczki lub wykrajamy paski i robimy podwyższony brzeg. Spód mazurka nakłuwamy i pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach.


Mleko zagotowujemy z cukrem. Dodajemy masło i czekamy, aż się rozpuści. Przesiewamy do tego mleko w proszku, wrzucamy wiórki i mieszamy. Odstawiamy na kilkanaście minut, żeby trochę zgęstniała i wylewamy na ostudzony spód.


 

I myślę, że złożę Wam już najsłodsze życzenia spokojnych, pełnych miłych chwil Świąt Wielkanocnych. Oczywiście spędzonych przy stole pełnym najsmaczniejszych przysmaków. I hojnego Zająca jeszcze, a co. :)



Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj cukrowa wrozka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • majanaboxing
    2011/04/22 11:56:02
    Wspanialy mazurek! A kokos to ja uwielbiam:)
    kaspiecze
    2011/04/22 11:58:23
    niestety należę do osób, którym mazurek wciąż kojarzy się z megasłodkymi i twardymi ciastami. może dlatego, że sama jeszcze go nie robiłam. mam nadzieję, że dziś uda mi się przygotować jakiś orzechowy. Twój wygląda niesamowicie apetycznie i burzy moje uprzedzenia :)
    flusso
    2011/04/22 12:20:07
    Śliczny ;) Tobie również Radosnych i Smacznych Świąt ;)
    zauberi
    2011/04/22 16:01:44
    ja tym roku zakochałam się w mazurkach :) i już drugi zrobiłam. Twój pysznie wygląda
    kasiaaaa24
    2011/04/22 16:12:35
    Ciepłych, rodzinnych, pełnych miłości i nadzieji – i oczywiście – smakowitych Swiąt Wielkanocnych :) Pozdrawiam wiosennie i słonecznie :)
    chantel111
    2011/04/22 16:25:28
    zgadzam się, mazurki to jakie fajne ciacho, że każdy może znaleźć coś dla siebie : )
    piękny ten Twój mazurek :)
    Gość: stupidkid, staticline58367.toya.net.pl
    2011/04/22 17:19:47
    ja zawsze słyszałam, że mazurki są niedobre, nikt u mnie w rodzinie ich z tego powodu nie robił i do tej pory nie wiem, jak smakują :P
    jolantaszyndlarewicz
    2011/04/22 18:42:49
    na moich mazurkach właśnie obsychają powidła, a w lodówce śliwki w wódce się macerują…wyjdzie wiec z tego zupełnie inny mazurek, niż Twój, ale teraz to już nie wiem czy nie żałuję, że nie mam jeszcze jednego spodu:) pięknie wygląda:)
    Wesołych Świąt:)
    kulinarnespotkania
    2011/04/22 21:19:15
    pysznie sie zapowiada ten mazurek:) i sliczne zdjecie:)

    Świąt pełnych spokoju, radości i miłości i samych pysznosci:)
    bijana
    2011/04/22 21:53:25
    Ja rowniez dolączam sie zyczen wielkanocnych, duzo zdrowia, pogody i milosci a takze samych pysznosci na swiątecznym stole.
    kucharnia
    2011/04/22 22:15:43
    Wróżko! Piękny Twój mazurek, dawno kokosowego nie jadłam…
    Pozdrawiam Cię i życzę radosnych, wspaniałych świąt:)
    olciaky
    2011/04/23 08:15:53
    noo bez mazurka świąt nie ma:)
    Pozdrawiam i życzę wesołych świąt!
    margot11
    2011/04/23 14:28:18
    o jaki ładny
    wesołych Świąt
    Gość: , 87-206-167-188.dynamic.chello.pl
    2011/04/23 15:44:02
    Radosnych i ciepłych świat :)
    pozdrawiam
    http://www.kucharzytrzech.blogspot.com
    myniolinka
    2011/04/23 15:53:41
    Spokojnych i wiosennych Świąt :)
    ugotujmy
    2011/04/24 07:20:49
    pięknych Świąt!
    Gość: lo, 178-37-246-102.adsl.inetia.pl
    2011/04/24 07:45:18
    Cukrowa wróżko, radości i pięknych chwil na ten świąteczny czas życzę Tobie i najbliższym. Lo (pistachio-lo.blogspot.com)
    bjedronaa
    2011/04/24 22:22:40
    Może i ja za rok przekonam siebie i mamę do mazurka… :)

    PS. Wesołych świąt :)
    usmiecham-sie
    2011/04/25 11:13:34
    Jej, jaki ładny! I kokosowy, a ja kokos najbardziej na świecie uwielbiam, nawet bardziej niż czekoladę :)
    I wesołych Świąt!
    Gość: wiedźma_florentyna, dpe39.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2011/05/06 12:38:54
    moja uwaga:
    w wykonaniu piszesz, że: resztę składników ciasta posiekać i zagnieść z masłem, ale nie podałaś masła w liście składników na ciasto.
    to ile tego masła do ciasta ?
    cukrowawrozka
    2011/05/06 13:31:42
    racja, stokrotnie przepraszam za nieuwagę! Masła ma być 100 gram. :)

  • Natalka pisze:

    Jakiś czas temu pytałam Cię o mazurka , wyszedł wspaniały ♥