Milk crumb cupcakes
Komentarzy: 19
Kruszonka…z mleka w proszku? Dlaczego nie! Kiedy tylko zobaczyłam taki wynalazek, wiedziałam, że to będzie coś, co Wróżki bardzo lubią (jak wszystko, co mleczne). Kruszonka o mlecznym smaku może być wykorzystana nie tylko jako dodatek do drożdżówki albo innego ciasta, ale też jako pyszna posypka. Ja zdecydowałam się posypać nią czekoladowe babeczki z kremem serowo-mlecznym. Ale możliwości jest wiele – dodają ją do tortów, ciasteczek, batoników… Więc spodziewajcie się jej w przyszłości!
Mleczna kruszonka:
3/4 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki cukru
75 g masła
1/2 szklanki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Babeczki:
1 3/4 szklanki mąki
1 szklanka maślanki
1/3 szklanki oleju
1 szklanka cukru
1 płaska łyżeczka sody
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem:
300 g twarogu śmietankowego lub twarogu sernikowego
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mleka w proszku
3/4 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
Mąkę, sodę, cukier i kakao mieszamy. Dodajemy resztę składników i ucieramy kilka minut do powstania gładkiego ciasta. Nakładamy je do foremek. Każdą babeczkę posypujemy małą porcją kruszonki.
Babeczki pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach. Kruszonka trochę zbrązowieje. Jeśli chcemy temu zapobiec, pod koniec pieczenia przykrywamy babeczki z wierzchu papierem do pieczenia. Tak samo możemy zrobić, jeśli użyjemy jej do jakiegokolwiek innego ciasta, zwłaszcza, jeśli nie planujemy nakładać na nie kremu. Babeczki studzimy chwilę w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Twarożek ucieramy z cukrem i mlekiem w proszku. Stopniowo dodajemy śmietankę i miksujemy, aż krem osiągnie puszystą, gładką konsystencję.
Za pomocą noża lub szpatułki smarujemy nim babeczki.
Teraz pozostaje posypać nam wierzch duuuużą ilością mlecznych okruszków.
Przepis na kruszonkę stąd.

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Wyglądają wspaniale! Muszę koniecznie wypróbować tą mleczną kruszonkę! Musi być super!
-
Mniaaam, wygląda super;)
-
Wspaniale zdjecia,piekne babeczki.
-
Świetny pomysł! Wykorzystam pewnie wielokrotnie :)
-
Ta kruszonka musi być obłędna :).
-
Fajny blog :D zbliża się majówka więc może zaskoczę gości którymś przepisem :D
-
Kruczonka musi być przepyszna! Już widzę taką kruszonkę z moim jutrzejszym deserem :)
-
Kruszonka z mleka w proszku.. faktycznie ciekawie :) Zapisujemy ! :)
-
Ooo, ale super! :D Pierwsze słyszę o mlecznej kruszonce… A przecież też kocham mleko w proszku! :)
-
[…] mi się ten od Christiny Tosi, która od jakiegoś czasu jest moim cukierniczym wzorem – Milk Crumb cupcakes również były efektem inspiracji jej mleczną kruszonką. Te lody wymagają włożenia odrobiny […]
-
[…] Po zrobieniu babeczek z genialnym wynalazkiem, jakim jest mleczna kruszonka, wiedziałam, że jeszcze nie raz jej użyję. No i wymyśliłam: prosty kruchy spód, budyń […]
-
Potrzebny mi dobry przepis na szybkie czekoladowe muffiny do zrobienia hurtem na impreze . Które polecasz ?
-
Mam pytanie czy te babeczki sa dobre rownież na drugi dzień? Chodzi mi o to czy mogę je upiec dzień wczesniej czy jednak najlepsze sa tego samego dnia. Dziękuje za odpowiedz :)
-
Przed smarowaniem kremem odkrawasz kawałek babeczki z góry? Moje bardzo wyrosły i nie wiem co mam zrobić?