27Kwi2013

Milk crumb cupcakes

Komentarzy: 19

milkcrumbscupcakes2
 
milkcrumbscupcakes1
 
Kruszonka…z mleka w proszku? Dlaczego nie! Kiedy tylko zobaczyłam taki wynalazek, wiedziałam, że to będzie coś, co Wróżki bardzo lubią (jak wszystko, co mleczne). Kruszonka o mlecznym smaku może być wykorzystana nie tylko jako dodatek do drożdżówki albo innego ciasta, ale też jako pyszna posypka. Ja zdecydowałam się posypać nią czekoladowe babeczki z kremem serowo-mlecznym. Ale możliwości jest wiele – dodają ją do tortów, ciasteczek, batoników… Więc spodziewajcie się jej w przyszłości!
 
milkcrumbs1
 

Na 12 babeczek:
Mleczna kruszonka:
3/4 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki cukru
75 g masła
1/2 szklanki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
 
Babeczki:
1 3/4 szklanki mąki
1 szklanka maślanki
1/3 szklanki oleju
1 szklanka cukru
1 płaska łyżeczka sody
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 
Krem:
300 g twarogu śmietankowego lub twarogu sernikowego
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mleka w proszku
3/4 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
Zaczynamy od kruszonki. Suche składniki mieszamy, a masło roztapiamy. Mieszamy je z resztą, aż powstaną ładne okruszki. Rozsypujemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut w temp. 130 stopni. Powinna być lekko zezłocona. Wyjmujemy do ostudzenia.
 
Mąkę, sodę, cukier i kakao mieszamy. Dodajemy resztę składników i ucieramy kilka minut do powstania gładkiego ciasta. Nakładamy je do foremek. Każdą babeczkę posypujemy małą porcją kruszonki.
Babeczki pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach. Kruszonka trochę zbrązowieje. Jeśli chcemy temu zapobiec, pod koniec pieczenia przykrywamy babeczki z wierzchu papierem do pieczenia. Tak samo możemy zrobić, jeśli użyjemy jej do jakiegokolwiek innego ciasta, zwłaszcza, jeśli nie planujemy nakładać na nie kremu. Babeczki studzimy chwilę w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
 
Twarożek ucieramy z cukrem i mlekiem w proszku. Stopniowo dodajemy śmietankę i miksujemy, aż krem osiągnie puszystą, gładką konsystencję.
Za pomocą noża lub szpatułki smarujemy nim babeczki.
 
Teraz pozostaje posypać nam wierzch duuuużą ilością mlecznych okruszków.

 
Przepis na kruszonkę stąd.

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Pozostaw odpowiedź Malinova Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.