Mini serniczki jogurtowe z truskawkami
Komentarzy: 32
A było to tak, że przegrałam zakład. I musiałam zrobić coś słodkiego. Właściwie musiałam to za duże słowo, takie zakłady mogę przegrywać. :D Problem w tym, że właściwie nie miałam pojęcia, co by wygraną ucieszyło najbardziej. Ale logika podpowiadała, że sernik lubi praktycznie każdy, no a truskawki… czy jest ktoś, kto ich nie lubi? Więc co powstało? Mini serniczki bez pieczenia ze świeżymi truskawkami. Na kruchym, ciasteczkowym spodzie, delikatne dzięki dużej ilości śmietanki, a jednocześnie ładnie zachowujące kształt po wyjęciu z foremek. Idealne do łączenia z różnymi owocami – ja już planuję wersję malinową. <3
120 g ciasteczek zbożowych, drobno pokruszonych
50 g masła
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
3/4 szklanki śmietanki kremówki
1/2 szklanki cukru
3 łyżeczki żelatyny
ok. 12 truskawek + truskawki do dekoracji
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Śmietankę ubijamy na sztywno. Jogurt miksujemy z cukrem i wanilią.
Żelatynę namaczamy w 1/5 szklanki chłodnej wody, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia. Zajmie to chwilkę, nie może się zagotować!
Rozpuszczoną żelatynę stopniowo dolewamy do jogurtu, energicznie mieszając.
Czekamy kilka minut, aż masa jogurtowa zacznie tężeć. Wtedy delikatnie łączymy ją z ubitą śmietanka.
Truskawki kroimy w plasterki i obkładamy nimi boki papilotek. Możemy też po prostu pokroić owoce i dodać je do masy jogurtowej.
Masą napełniamy foremki i odstawiamy całość do zastygnięcia na około godzinę.
A ja jeszcze przypomnę o konkursie, w którym do wygrania naprawdę słodkie nagrody. :)
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Uwielbiam takie małe pyszności! :) Pięknie się prezentują :)
-
a śmietankę jaką dodałaś? 30 czy 36%?
-
Mmm, pycha i jak śliczna patera!
-
bardzo fajny pomysł. mam zamiar zrobić z malinami.
2 pytania:
czy jogurt grecki też się nada? in jest gęstszy i tłustszy od naturalnego – czy wtedy zmienić jakoś ilość żelatyny?
mam nadmiar białej czekolady – do malin pasuje doskonale, tylko nie wiem jak z jogurtem. Myślisz, że mogłabym dodać masy? -
Piękne zdjęcia i smakowicie wyglądające serniczki ;)
-
Bardzo wytworne i urocze zdjęcia :)Pozdrawiam Ania
-
dawno u Ciebie Cukrowa Wróżko nie byłam…ale powiem WOW, ale u Ciebie pięknie i elegancko. Szablon przepiękny :) a i serniczki smakowite :)
-
Mmm, aż ślinka leci:)
-
Bardzo pysznie wyglądają…
Czy pisząc papilotki masz na myśli takie papierki do babeczek, czy to wystarczy by zachować kształt? -
Witam, wypróbowałam te babeczki, bo lubię szybkie i pyszne słodkości.
Wyszły boskie! Z tym, że nie znalazłam akurat ciasteczek zbożowych, więcużyłam kruchych z sezamem. Z owoców dorzuciłam brzoskwinie i maliny.
Jedyne co zmienię następnym razem, to dodam trochę cukru pudru do śmietany, aby nadać nieco więcej słodyczy.Niemniej jednak – ten przepis zagości u mnie na stałe :)
Dziękuję za inspirację :)
-
Czy można, by dodać zamiast truskawek jabłek? Ile, by należało użyć wówczas? Czy można użyć śmietanę 12%? I też zamiast ekstraktu można użyć cukier waniliowy? Jaką porcję?
-
“Jogurt miksujemy z cukrem i wanilią.”
Mam problem, popsuty mikser, można w jakiś inny sposób to wykonać, wymieszać, ubić? Czy nie ma szans bez miksera? ;/ -
“3/4 szklanki śmietanki kremówki”
wystarczy zwykła śmietana 12%? -
120 g pokruszonych ciastek, to ile około w szklance okruchów?
-
Czy zamiast papilotek można ten serniczek wykonać w pojemniku np mam 2l, czy mniejszy? A później po prostu pokroić do podania?
-
czy zamiast truskawek można użyć bananów, czy to dobry pomysł?
Będzie smakować? -
ile takie cudo może mieć kalorii?