15Gru2018

Mini serniczki Raffaello

Komentarzy: 4

Wyjątkowo delikatne, kokosowo-mleczne serniczki na bazie serka mascarpone. Z gęstą polewą z białej czekolady i całymi pralinkami Raffaello w środku.

Na ok. 10 serniczków

Spód:
150 g ciasteczek zbożowych
3 łyżki wiórków kokosowych
40 g masła

Masa serowa:
250 g mascarpone
1 jajo
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki maślanki
2 łyżeczki budyniu śmietankowego
10 sztuk Raffaello

Polewa:
1/4 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
2 łyżki masła
80 g białej czekolady
1/4 szklanki mleka w proszku

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie z gorącą wodą.

Ciasteczka blendujemy na okruszki, mieszamy z wiórkami i roztopionym masłem. Wgniatamy w spody papilotek lub foremek na muffinki. Do każdej wkładamy kulkę Raffaello.

Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i budyniem. Dodajemy jajko, maślankę, mleko w proszku i wiórki i miksujemy do uzyskania gładkiej masy, nie dłużej. Masę nakładamy do foremek. Pieczemy ok. 30 minut – serniczki najpierw urosną, a potem opadną. Gotowe wyjmujemy do ostudzenia.

Czekoladę roztapiamy ze śmietanką i masłem. Odstawiamy do ostudzenia na ok. 5 minut i mieszamy lub miksujemy z mlekiem w proszku. Odstawiamy do lodówki, aż polewa będzie miała konsystencję gęstej śmietany. Wówczas nakładamy ją na ostudzone serniczki. Dekorujemy np. wiórkami kokosowymi i pokruszonymi pralinkami Raffaello.

Kategorie: Cupcakes / Kokos / Serniki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.