Miniserniczki jagodowe
Komentarzy: 2Bo wszystko, co małe i z kremową czapeczką jest jakieś bardziej urocze. Chyba to już jakieś cupcake’owe zboczenie.
Właściwie zaczęło się od opróżniania zamrażarki, bo kolejne seozny owocowe nadchodzą, a wszystkie szuflady pełne. Kazali mi coś wyjąć, to wyjęłam jagody. Pomysł przyszedł odrazu, bo sernik jagodowy to jeden z najfajniejszych, moim zdaniem (i smak, i kolor!), Nieustraszony Śmiałek Do Testowania znaleziony już o północy (a nawet – co miłe – 2 kolejnych czeka na swoją kolej!)
Na 12 sztuk:
Spód:
100 g pokruszonych ciastek Digestive
50 g masła
Masa:
500 g serka kremowego/twarogu śmietankowego
2 jaja
100 g cukru
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
150 g jagód (świeżych, mrożonych, lub ze słoika)
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Okruszki mieszamy z roztopionym masłem i mieszamy. Masę nakładamy do papilotek i ugniatamy np. stopką od kieliszka.
Odstawiamy formę z papilotkami do lodówki. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i ucieramy ze sobą składniki masy. Jajka dodajemy na końcu i po ich dodaniu miksujemy już tylko chwilkę.
Masę nakładamy do papilotek. Pieczemy ok. 30 minut, aż serniczki zetną się z wierzchu. Zostawiamy je w uchylonym piekarniku na kilkanaście minut. Potem wyjmujemy i po ostudzeniu wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Przepis na podstawie o tego.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Excellent website. A lot of useful information here. I am sending it to a few friends ans also sharing in delicious. And obviously, thanks on your effort!
Skomentuj cukrowa wrozka Anuluj pisanie odpowiedzi