Mleczny blok z Oreo i białą czekoladą
Komentarzy: 17
Nie należę do pokolenia pamiętającego kakaowy blok z mleka w proszku, który w dawnych czasach był namiastką czekolady. Pierwszy raz robiłam go w wieku 17 lat i od tamtej pory mleko w proszku na stałe rozgościło się w szafce – trochę mleka, masła, cukru i można robić wszystko: kremy, nadzienia do czekoladek, no albo właśnie słodkie bloczki.
Razem z Agatą, która, jak już kiedyś wspominałam, ma bardzo podobne myślenie w temacie słodkości, wpadłyśmy kiedyś na praktycznie ten sam pomysł: mlecznego bloku z ciasteczkami Oreo. Cookies and cream innymi słowy. No i jest: w konsystencji przypominający nieco fudge, smakujący tym, co najlepsze, czyli białą czekoladą i ciasteczkami, a na dodatek bardzo prosty do zrobienia (podgrzej, wymieszaj, zostaw, pokrój). <3
1/3 szklanki zwykłego mleka
50 g masła
1/2 szklanki cukru
60 g białej czekolady
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 szklanki mleka w proszku
8 ciasteczek Oreo, pokruszonych na mniejsze i większe okruszki
Dosypujemy okruszki ciasteczek, jeszcze raz porządnie mieszamy i wlewamy do blaszki lub naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Moje miało wymiary keksówki. Odstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Blok wyjmujemy i kroimy ostrym nożem. Najlepiej przechowywać go w lodówce, w pokojowej temperaturze nieco mięknie i trudniej go kroić. :)
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
oo, bardzo mi miło, że o mnie wspomniałaś <3 Patrząc na ten blok dosłownie czuję jak rozpływa mi się w ustach :D
-
Świetny pomysł na mleczny blok :) Uwielbiam połączenie masy i ciastek! Jak zwykle Twój blok wygląda genialnie!
-
Pyszny pomysł! U mnie dziś zagościł w wersji czekoladowej :) Jest przepyszny, a twoją wersję zapisuję sobie do wypróbowania.
-
mmm, ale słodkości! uwielbiam cię za takie pomysły :)
-
Wróżko, masło zaginęło w przepisie :) dodałam przed czekoladą, mam nadzieję, że słusznie :)
-
Blok jest przepyszny i szalenie słodki, zrobił furorę na urodzinach współlokatorki i zapewne jeszcze nie raz go przyrządzę ;)
-
OMFG <3 zapisuję to do " to do list"
-
-
ps, szukałam czegoś co zastąpi mi Oreo w białej czekoladzie, którego nigdzie w Polsce nie ma i chyba znalazłam :)
-
Ostatnio modne są ciasteczka Oreo ale jest ich polski odpowiednik – Toletki
-
w srode bede robic mam nadzieje, ze bedzie rownie dobry jak twoj na zdjeciach :)
-
Hej, ruszyłam z blogiem, a jako notkę otwierającą dodałam Twój przepis na blok z oreo. Oczywiście oznaczyłam Ciebie i zaznaczyłam, że jesteś pomysłodawczynią. Mam nadzieję, że zamiast złości pojawi się może trochę dumy, że jesteś inspiracją ;) Zajrzyj i śmiało mów jeśli Ci to nie pasuje. Pozdrawiam i udanych wypieków życzę! :)
-
Wielki dzięki za przepis, dzieciaki od 2 lat za nim szaleją. Dodaję do niego dodatkowo batony pokruszone z liofizowanych truskawek lub malin np. frupp, które dodają kwasowości i blok przepięknie wygląda, gdyż mają intensywny kolor. Jest hitem szkolnych imprez i tradycją Bożego Narodzenia.