09lis2013

Mleczny blok z Oreo i białą czekoladą

Komentarzy: 17

oreocandy1
 
oreocandy2
 
Nie należę do pokolenia pamiętającego kakaowy blok z mleka w proszku, który w dawnych czasach był namiastką czekolady. Pierwszy raz robiłam go w wieku 17 lat i od tamtej pory mleko w proszku na stałe rozgościło się w szafce – trochę mleka, masła, cukru i można robić wszystko: kremy, nadzienia do czekoladek, no albo właśnie słodkie bloczki.
 
Razem z Agatą, która, jak już kiedyś wspominałam, ma bardzo podobne myślenie w temacie słodkości, wpadłyśmy kiedyś na praktycznie ten sam pomysł: mlecznego bloku z ciasteczkami Oreo. Cookies and cream innymi słowy. No i jest: w konsystencji przypominający nieco fudge, smakujący tym, co najlepsze, czyli białą czekoladą i ciasteczkami, a na dodatek bardzo prosty do zrobienia (podgrzej, wymieszaj, zostaw, pokrój). <3  

Na ok. 30 kosteczek
 
1/3 szklanki zwykłego mleka
50 g masła
1/2 szklanki cukru
60 g białej czekolady
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 szklanki mleka w proszku
8 ciasteczek Oreo, pokruszonych na mniejsze i większe okruszki
Mleko zwykłe podgrzewamy z cukrem, masłem i wanilią w rondelku z grubym dnem. Dodajemy czekoladą i mieszamy do jej rozpuszczenia. Wtedy zdejmujemy z ognia i dodajemy przesiane mleko w proszku. Mieszamy na jednolitą masę.
 
Dosypujemy okruszki ciasteczek, jeszcze raz porządnie mieszamy i wlewamy do blaszki lub naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Moje miało wymiary keksówki. Odstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
 
Blok wyjmujemy i kroimy ostrym nożem. Najlepiej przechowywać go w lodówce, w pokojowej temperaturze nieco mięknie i trudniej go kroić. :)
Kategorie: Oreo / Słodycze / Z czekoladą
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.