Momofuku funfetti cake
Komentarzy: 10
To ciasto siedziało sobie w moich zakładkach i tylko czekało na jakąś okazję do zrobienia. No i okazja się nadarzyła – liczba fejsbukowych fanów przekroczyła 5000. Wszystkim, którzy są w tym gronie dziękuję za śledzenie, opinie i wszystkie “kciuki w górę” dla Wróżki. :)
Jak to z Momofukowymi słodkościami bywa, nie jest to coś, co znajdziecie w cukierni. No i wymaga trochę czasu i sporej liczby brudnych naczyń do umycia. Ja i tak uprościłam przepis, w związku z czym moje ciasto jest niższe i nie wymaga składania w specjalnej formie. Spontanicznie zdecydowałam się też przerobić nieco krem, który nawet dla mnie był za słodki. No właśnie – krem. Jest w nim trochę “nietypowych składników”, dzięki którym różni się od zwykłego kremu maślanego. Już przed moim dodatkiem śmietanki i mleka w proszku był wyjątkowo aksamitny i puszysty. Jednak myślę, że Ci, którzy wolą bardziej tradycyjne i mniej-składnikowe kremy mogą zrobić zwykły waniliowy krem twarożkowy i wymieszać go z posypkami.
Koniec końców, efekt jest i pyszny, i uroczo kolorowy. <3
Ciasto:
245 g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
115 g miękkiego masła
220 g cukru
3 jaja
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
110 g maślanki
65 g oleju, najlepiej słonecznikowego
60 g kolorowych posypek
Do nasączenia:
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Kruszonka:
125 g cukru
90 g mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
20 g kolorowych posypek
40 g oleju, najlepiej słonecznikowego
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Krem:
130 g miękkiego masła
80 g twarożku śmietankowego lub serka kremowego
szczypta proszku do pieczenia
szczypta kwasku cytrynowego
180 g cukru pudru
25 g glukozy w płynie
1 łyżka syropu kukurydzianego (dałam jasny, płynny miód)
1/4 szklanki śmietanki kremówki
1/2 szklanki mleka w proszku
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki kolorowych posypek
W czasie pieczenia kruszonki możemy zabrać się za ciasto. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, solą i mieszamy z 50 g posypek.
Ucieramy masło z cukrem i ekstraktem waniliowym przez około 2-3 minuty. Dodajemy po jednym jajku. Następnie cienkim strumieniem dolewamy maślankę zmieszaną z olejem i ucieramy około 4 minuty.
Dosypujemy wcześniej wymieszane suche składniki i całość miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Przelewamy je do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. Ciasto powinno urosnąć, zezłocić się i być sprężyste w dotyku. Studzimy je pół godziny w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmujemy do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
Cukier puder mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i kwaskiem cytrynowym. Masło ucieramy z twarożkiem na gładką masę.
Do masy maślanej dodajemy wanilię, glukozę i syrop bądź miód. Miksujemy około 2 minuty.
Dodajemy suche składniki i miksujemy do połączenia. Cienkim strumieniem dolewamy śmietankę i miksujemy na wysokich obrotach około minuty. Na koniec dosypujemy przesiane mleko w proszku. Miksujemy do uzyskania jednolitego, puszystego kremu. Teraz wystarczy tylko wsypać posypki i wymieszać krem szpatułką lub łyżką.
Złożenie ciasta:
Ostudzone ciasto przekrajamy na dwa krążki. Każdy nasączamy mieszanką mleka i wanilii.
Na spodnim krążku rozsmarowujemy połowę kremu i posypujemy połową kruszonki. Przykrywamy drugim krążkiem, ponownie smarujemy kremem i posypujemy pozostałą kruszonką. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Trochę roboty przy nim jest, nie powiem, ale te posypki… urocze ciacho!
-
wygląda na pyszne :) a czy tę glukozę można pominąć…? ewentualnie czymś zastąpić?
-
To ciacho do najprostszych nie należy, ale patrząc na te Twoje zdjęcia… cudnie ci wyszło :) Może kiedyś się odważę, by je zrobić :)
-
Cóż za nazwa :). Pysznie!
-
Wygląd ciacha skusił mnie i zrobiłam na urodziny synka. Wcale nie jest pracochłonne, ale za to mega słodkie, jak dla nas za bardzo a i tak nie dałam glukozy. Chętnym do upieczenia tego cuda polecam zmniejszyć ilość cukru w kremie. Wygląd ciacha w sam raz na przyjęcia dla dzieci.
-
Pyszny tort. Zrobiłam mamię na urodziny
-
Witam, czy posypki nie odbarwią się w kremie po całej nocy w lodówce??