Monster magic cookie bars

komentarzy 16
data: 5 lipca 2013

monstercookies3
 

monstercookies2
 
Chciałam to jakoś przetłumaczyć, ale wszystko brzmiało mi głupio. Potwornie magiczne ciasteczka? W sumie magiczne są, nawet bardzo – kilka prostych, pysznych składników ułożonych kolejno w blaszce, pół godzinki w piekarniku i tadaa! – mamy ciastko uniwersalne: kruche dzięki ciasteczkowemu spodowi, ale lekko ciągnące i gęste dzięki przemianie mleka skondensowanego w toffi; całkiem nie tak źle wyglądające (kolorowe drażetki chyba wszystkiemu dodadzą uroku), a najprostsze pod słońcem. Solidna dawka energii, która pomogła mi przetrwać koncertowe trudy, jak zwykle na farcie. (tak swoją drogą, był ktoś na Crystal Castles? <3)

150 g ciasteczek zbożowych
80 g masła
1 puszka mleko skondensowanego słodzonego
3/4 szklanki płatków owsianych
100 g drobno posiekanej czekolady mlecznej lub gorzkiej/ groszków czekoladowych
3/4 szklanki kolorowych drażetek czekoladowych/orzechowych
Ciasteczka drobno kruszymy. Mieszamy ze stopionym masłem i wciskamy w dno formy 20×20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
 
Na ciasteczka wlewamy mleko. Posypujemy je płatkami owsianymi, czekoladą i drażetkami.
 
Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika i po ostudzeniu kroimy.

 
monstercookies1
 

Przepis stąd.

  1. Natalia napisał/a:

    Dziwię się, że jeszcze nie prowadzisz własnego programu w tv, albo że się Tobą jeszcze nie zainteresowali, bo to co robisz to jest szok, jesteś wspaniała i nawet proste wypieki w Twoim wydaniu wyglądają niesamowicie <3

    • Ja tam się nie dziwię, jest masa bardziej utalentowanych ludzi, a na pewno lepiej wyglądających w TV. ;) Ale dziękuję, miło mi się zrobiło. <3

      • Popieram Natalię, jeszcze nigdzie nie spotkałam się z takimi wypiekami!!! Jutro robię te ciastka, nie ma innej opcji :D

  2. Cudowne ,możesz mi powiedzieć tylko jakiej wielkości ta puszka z mlekiem skondensowanym ,tu ,gdzie mieszkam sprzedają w trzech ,,rozmiarach ,, pozdrawiam.

    • Hej hej, widzę burżuazyjny wybór u Ciebie. :D Standardowa puszka u nas to ok. 500 g. Nie jestem pewna, jakiej użyła autorka oryginalnego przepisu, bo w USA co puszka, to inny rozmiar, ale mi wyszło z taką właśnie ilością – 500 g, czyli około 300 ml. :)

  3. O, i u Ciebie też monster cookies <3 Następnym razem możemy razem skombinować jakieś potwornie pyszne ciacha :D

  4. Mmmmmmmmm

  5. Chciałabym upiec te ciasteczka, nie posiadam jednak formy 20x20cm. Najmniejsze jakie znalazłam w szafce to 17x30cm oraz korytko około 9x40cm. Czy mogę użyć którejś z nich?

  6. Miałam pewne problemy z tym korytkiem, użyłam więc tej drugiej formy, zwiększając ilość składników. Wyszło przepyszne <3 Są mocno słodkie, ale mi to nie przeszkadza – i nie tylko mi, biorąc pod uwagę że prawie wszystko już zniknęło :D

    • Super, cieszę się bardzo! Jak znika szybko – to najlepsza rekomendacja <3

      • Też tak uważam :3 Zniknęło w jeden dzień, smakowało nawet mamie, która preferuje wypieki innego typu. Dzięki wielkie za przepis <3 A i jeszcze pytanie ode mnie – nie można dodawać własnych zdjęć, prawda? Czy po prostu ja nie widzę tej opcji..?

        • Oo, to bardzo się cieszę <3
          Muszę naprawić wtyczkę, bo taka opcja była, ale się zmyła. Mam nadzieję, że się uda, bo chętnie zobaczę, co tam Tobie wyszło!:)

          • Ania napisał/a:

            Hmm, czyli dobrze coś mi się kojarzyło :D Dopiero teraz zaczęłam komentować Twoją stronę, ale zaglądam już od jakiegoś czasu. Chyba jeszcze nie pisałam, że jestem pod wielkim wrażeniem – strona jest magiczna, a Ty niezwykle utalentowana, i do tego przesympatyczna :3

          • Ojej, bardzo mi miło! Dziękuję i mam nadzieję, że sama też wyczarujesz coś słodkiego <3

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

}