Muffinki bananowo-marchewkowe z cynamonem
Komentarzy: 5Upieczone dla dwóch takich, co lubią banany. :]
Sama zastanawiałam się, czy będzie je czuć (a właściwie jego), ale okazało się, że tak! Za to marchewka nadaje im głównie świetną strukturę. (Od czasu Weekendowej Cukierni prowadzonej przez Gosię, zaczęłam baaardzo ją doceniać jako dodatek do wypieków.)
A więc bananowe, marchewkowe, wilgotne. Jednego?
Na 12 sztuk:
1 rozgneciony widelcem banan
2 średniej wielkości marchewki, starte
60 g masła
180 g mąki
100 g cukru
opakowanie cukru wanilinowego
pół łyżeczki cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
szczypta soli
2 jajka
50 g śmietany
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do formy włożyć papilotki. Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać je z jajkami roztrzepanymi ze śmietaną.
Mąkę przesiać z cukrami, proszkiem, sodą i solą. Dodać do mieszaniny masę jajeczną i mieszać tak długo, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Ciasto będzie raczej gęste. Dodać marchew i banana, jeszcze raz wymieszać. Ciasto nakładać do papilotek do 3/4 wysokości i piec 25 minut na złotobrązowy kolor.
Przepis z kochanej książki “Muffinki” wyd. Świat Książki.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
I’ll right away seize your rss feed as I can not find your email subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly allow me understand in order that I could subscribe. Thanks.
-
śmietanka ile procent? gesta czy zwykła?
-
Super muffiny-przepyszne:)